Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18003453 www.bgdnes.bg

ИЗМАМА! Използват Веселин Маринов за реклама на фалшиво лекарство

Веселин Маринов ще сезира властите за фалшиво видео с негово участие, в което уж рекламира лекарства за болни колена.

Това заяви пред "България Днес" обичаният изпълнител, който призна, че от нашата медия научава за поредната лечебна измама с популярна личност.

Реклама

От известно време в интернет циркулира клип, в който Маринов подробно говори как имал проблеми със ставите, кръста и гърба и уж открил чудодеен и таен начин за лечение. Гласът във видеото е едно към едно с този на истинския певец и вероятно е създаден от изкуствен интелект. На моменти има съвпадение между думите и движението на устата му, но на други кадри разминаването е видимо. Видеото е взето от старо интервю на Маринов в предаването "Автограф" по музикалната телевизия "Планета".

Клипчето е придружено с текст, който започва с обръщение към пенсионерите и да се кликне върху линк, който да отведе към лекарството.

"Диагностицираха ме с остеоартрит на 45-годишна възраст и животът ми е постоянна болка. Не мога да пазарувам или да изкачвам нормално стълби. А желанието е невъзможно за мен. Имам тази диагноза от 17 години. Ходил съм при много лекари - най-добрите травматолози и хирурзи. Ходих при много масажисти и терапевти, но никой от тях не успя да излекува болните ми стави. Лечението, предписано от лекарите, беше безполезно. То се състоеше от непрекъснати обезболяващи мехлеми, които нямаха ефект. И много болезнени и скъпи инжекции под коляното. Във всеки случай състоянието ми на ставите само се влошаваше", казва фалшивият Маринов, докато паралелно вървят субтитри с грешки в изписването.

"С напредването на възрастта в допълнение към болките в кръста започнах да имам проблеми и с гърба. Основният проблем с моето заболяване е, че в аптеката няма лекарства, които могат да ми помогнат, а лекарите в нашите болници предписват само болкоуспокояващи или предлагат много скъпи операции. Запомнете това завинаги, на повечето лекари им е все едно. Никой от тях няма да ви помогне. Вие сте поредния човек, от когото искат да си донесат пари. Същото важи и за аптеките. След години лечение най-накрая намерих честен лекар, който искаше да ме спаси. Всички хора, които имат проблеми със ставите, болки в гърба, коленете, лактите или други проблемни области, страдат от липса на синусова течност в ставите. Тази течност е отговорна за младостта и еластичността на нашите стави. Фармацевтичните компании и политиците не допускат лекарството", чуваме още във видеоклипа.

В коментарите мнозина се подлъгват, че става въпрос за реално видео и популярният певец наистина говори за лечение. Други, отново вярващи на чутото и видяното, обвиняват несправедливо Маринов, че лъже хората, за да им вземе парите.

"От вас научавам, че има такова видео, не съм го гледал. Пълни глупости са, че имам проблеми със ставите и препоръчвам лечение. Много тъпа работа", заяви емоционално пред "България Днес" Веселин Маринов. Изпълнителят добави, че след празниците ще изгледа видеото и ще сезира отговорните институции, за да бъде свалено и да не подлъгва хората.

Реклама

Преди дни подобно фалшиво видео се появи с Димитър Бербатов, в което отново измамно рекламира лекарство за диабет. През септември миналата година беше замесено името на водещата на новините Лилия Мустакова, която пак рекламираше лекарство за диабет. Измамниците използват така наречената deep fake ("дълбока измама") технология, която преправя гласа на човек с помощта на изкуствен интелект.

Рекламата пресъздава фалшиво интервю, което Мустакова взима от ендокринолога проф. Цветeлина Танкова. "Първата ми реакция буквално беше "Аз кога съм го казала това?", защото не си го спомням. Когато се загледах, видях, че устните ми не се движат правилно и че всичко е монтаж", коментира тогава водещата.

По-рано през годината в измами бяха замесени и водещи от Би Ти Ви - Юксиел Кадриев, Светослав Иванов, Цветанка Ризова и Николаос Цитиридис.

"Разбрах от хора, които ми писаха във фейсбук с въпроси каква е тайната, мога ли да дам пари, без да използвам банка. След това започнаха да ми се обаждат познати, изпращаха ми снимки как съм арестуван с белезници. Оказва се, че някой използва името и лицето ми с цел да мами хората, че аз съм забогатял случайно и разкривам тайната си как това е станало, лежейки на дивана, като продавам биткойни. Това е чудовищна измама. По-страшното е, че има хора, които са се хванали на това", коментира водещият на новините по Би Ти Ви Юксел Кадриев.

"Обичайно ми сигнализират зрители, приятели, като ми препращат линкове, съобщения, снимки. Една от най-популярните измами с моето име е за едно лекарство, което уж е сърдечно. За него ми се обадиха няколко човека, лични приятели, дори да ме попитат добро ли е, как да стигнат до него. Оказа се, че една позната е изпратила дори пари. Това е много страшно, защото най-вероятно това не е никакво лекарство. Най-вероятно това е някаква странна субстанция, която, ако попадне у хора, които имат истинска нужда, би било фатално или би им навредило много. Никога нищо не съм рекламирала, нито лекарства, нито криптовалути, нито банки", посочи Цветанка Ризова.

Четете още

Вижте дуета на баджанаците Рачков и Веселин Маринов в „Като две капки вода” (видео от зала „Арена София”)

Вижте дуета на баджанаците Рачков и Веселин Маринов в „Като две капки вода” (видео от зала „Арена София”)

ИЗПОВЕД! Веселин Маринов: Плача на песните на дует "Шик", промениха живота ми

ИЗПОВЕД! Веселин Маринов: Плача на песните на дует "Шик", промениха живота ми

Реклама
Реклама
Реклама