Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18036071 www.bgdnes.bg

Тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще пристигнат в София днес с военен самолет от град Кобург. Очаква се той да кацне на правителствения VIP на летището около 14 часа, а час по-късно траурната церемония по изпращането му до последния път на монарха започва в двореца "Врана".

От самолета ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към двореца „Врана". Траурната церемония, в която може да участват и граждани, ще тръгне от главния вход на парка "Врана", като от един момент нататък гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще го пренесат до самия дворец.

Реклама

Там гвардейският оркестър ще изсвири първия български химн „Шуми Марица".

Пред самия дворец "Врана" тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат посрещнати от внука му цар Симеон II и неговото семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Сценарият по траурната церемония предвижда тя да се проведе пред централния вход на двореца. След нея ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред покойния цар Фердинанд, ще могат да го направят. Първи в тесен кръг с монарха ще се простят наследниците му.

След това ковчегът ще бъде положен в семейната крипта в двореца.

Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта му. Досега той беше в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама