Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18133345 www.bgdnes.bg

Шампанско и сълзи са изборите в България

На днешния ден преди 34 години гласувахме демократично за първи път след края на комунизма

"Шампанско и сълзи е животът ни."

Припевът от популярната попфолк песен на Ивана много точно описва прехода към демокрация в България. Всичко започна с падането от власт на комунистическия водач Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. И продължи с изборите за Велико народно събрание на 10 юни 1990 г. Отново на 10 юни, но 2024 г., България за пореден път брои гласовете за народни представители. Но голяма част от ентусиазма, изглежда, се е изпарил, а шампанското май е изветряло...

Реклама

В зората на демокрацията народът твърдо вярваше в парламентаризма и жадуваше промяна. Числата са показателни: На 10 юни 1990 г. на изборите за Велико народно събрание гласуват 6 976 620, или 90,79% от всички, имащи право на глас. БСП получава 47,1% от гласовете, СДС - 36,2%, ДПС - 5,75%, БЗНС - 4%, Отечествен съюз - 0,5%.

За сравнение: по данни на Националния статистически институт цялото население на България в края на 2022 г. било е 6 447 710 души! Това число включва и непълнолетните, които нямат право да гласуват. И тъжната тенденция е да продължаваме да се топим...

В годините на прехода преживяме възхода и падението на не един месия, на не една политическа сила, дошла на власт с обещанието да ни оправи. В днешния калейдоскоп от изборни снимки виждаме част политиците, белязали най-новата история на страната.

Великото народно събрание започна под председателството на Йосиф Петров, най-възрастния представител, тогава на 81 години. Добър или лош, този парламент изработи, гласува и прие Конституцията на Република България. Основният закон на страната, по който живеем вече 34 години. По-добре ли сме, или по-зле от преди? Изглежда, отговорът на този въпрос продължава до днес да разделя обществото.

Вижте някои от най-паметните и забавни снимки от изборите след десети ноември.

Реклама
Реклама
Реклама