Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18133503 www.bgdnes.bg

Коловати вади лук вместо бюлетина

Бившият футболен национал Илиан Стоянов, по прякор Коловати, не може да гласува в Япония заради огромно разстояние до изборната урна. От дълги години той живее в Страната на изгряващото слънце. 

"Не успях да гласувам, защото столицата Токио ми е доста далеч, а там се намира единствената избирателна секция в Япония. Аз живея в градчето Кудамацу, което е на около 80 километра от Хирошима", обясни Илиан пред "България Днес". 47-годишният ексзащитник има своя детска футболна школа и тренира деца. Той използва изборния ден вчера, за да отиде на полето и да се отдаде на селскостопанска дейност, като вади лук.

Реклама

 

Друг български спортист обаче е сред първите, които пускат гласа си на японска земя. Националният състезател по джудо Даниел Дичев е в Япония от 10 години. 

"Гласуването беше много приятно. С хората, които са в секцията, сме приятели и се познаваме от много години. Типично за Япония всичко е хармонично. Радваме се да се видим, защото в Япония ежедневието е натоварено. За мен е важно да гласувам за български парламент, защото се чувствам отговорен към страната си и хората в нея. Един ден ще се прибера и се надявам да живея добре в родината си", споделя Дичев. Той добавя, че си струва човек да опознае японците. Най-трудно му е било да свикне със строгите правила, които имат за всяко едно нещо. Според него българите и японците си приличат по едно - винаги намират начин да се справят във всяка ситуация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама