Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18134250 www.bgdnes.bg

Бюлетините затрудниха далтонистите

Не бързайте и четете, дори да нямате проблем, призовава Денислав Калчев 

Цветните изборни хартии задържаха някои гласоподаватели по-дълго в тъмната стаичка 

"На далтонистите им отне малко повече време да гласуват, особено за тези, които са по-неориентирани и не са запознати с кандидатите в листите."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" Денислав Калчев, човек, страдащ от частичен далтонизъм. Думите му пред вестника идват по повод цветните бюлетини на вчерашния вот.

"Наистина може да е объркващо. Ако не си ориентиран, се случва така, че стоиш доста време в стаичката", коментира Калчев.

Тази година бюлетините за гласуване бяха в два различни цвята - в зелено за Народно събрание и в синьо за Европейски парламент. Промяната се наложи, тъй като двете листи си приличат и имаше опасност да станат грешки.

"Зеленото е един от цветовете, които бъркам, но лично за мен не беше проблем, защото съм добре запознат и знам за кого искам да гласувам. Така или иначе, кандидатите в двете листи са различни. Все пак четох по-внимателно, за да не стават грешки", допълни Денислав.

Цветната слепота, позната още като далтонизъм, е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособност да се различават определени или всички цветове, както и техните нюанси. Може да се предаде по наследство или да се придобие след различни очни заболявания. Има и хора с пълна цветна слепота, които възприемат всички цветове като нюанси на сивото.

"Всеки частичен далтонист има определени цветове, които не вижда. Ако точно зеленото и синьото са тези, които бъркаш, има шанс да не успееш да ги идентифицираш, защото ще ти изглеждат еднакви", сподели Денислав.

Калчев е на мнение, че ако хората не бързат и четат внимателно, няма да се объркат, независимо дали имат този проблем или не. "Просто бъдете внимателни и няма да имате проблеми", завърши Калчев.

Реклама
Реклама
Реклама