Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1813598 www.bgdnes.bg

Британска медия: Българи и румънци са превзели над 175 000 работни места

"Повече от четвърт милион българи и румънци са дошли във Великобритания през последните пет години. Това се е случило още преди пазарът на труда да се отвори изцяло за тях, съобщи британският вестник „Дейли Мейл".

Общо повече от 175 000 национални номера за осигуряване са били връчени на работници от България и Румъния. Останалите 75 000 души са се установили тук със своите семейства.

Около половината от тях са получили разрешение да станат селскостопански работници на краткосрочен договор, а още хиляди са на постоянна длъжност.

Има опасения сред британците, че когато забраните бъдат вдигнати догодина, жилищният въпрос, трудовият пазар и обществените услуги ще се окажат под още по-голям натиск.

Румъния и България се присъединиха към ЕС едва през 2007г. и не са получили непосредствен достъп до всички работни места и услуги във Великобритания. Но статистики, публикувани миналата седмица от вътрешното министерство в Лондон, сочат, че между 2007г. и 2012г. общо 262 929 молби на българи и румънци за работа или оставане в страната са били одобрени.

Реклама
Реклама
Реклама