Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18144671 www.bgdnes.bg

Робот плеви на нивата

Изкуственият интелект ни замества в дъжд и пек

Машината се ориентира сама и дава отчет на фермера 

Робот стъпва на нивата, за да се бори с плевелите! Това е най-новото изобретение на български IT специалисти. За момента машината е предназначена само за билкови насаждения, но скоро може да се използва и за други култури.

"Предвиден е за специфичен вид ниви. Такива, на които се отглеждат билки като лавандула, риган, безсмъртниче и подобни. Тези културни са многогодишни, съответно растат плевели, които фермерите нямат право да третират с препарати, а се налага да наемат хора", споделя пред "България Днес" един от създателите на робота - Веселин Георгиев.

Реклама

Последните години намирането на работна ръка, която да върши черната работа, става все по-трудно. Това мотивира екипа да внедри изкуствения интелект в селското стопанство. Около година упорит труд и множество тестове на машината, Георгиев и съмишлениците му вече могат да се похвалят с чудесни резултати.

"Нашият робот работи изцяло със слънчева енергия. Инсталирали сме соларни панели, които задвижват електромоторите. Тежи около 80 кг. В агробизнеса се използват големи машини като трактори с двигатели с вътрешно горене, които тежат над тон. Това е неприятно, тъй като смачкват почвата и отделят парникови газове. С нашия робот тези минуси не съществуват", допълва Георгиев.

Сензори, камери и датчици позволяват на робота да се ориентира сам в нивата, да следва реда и да завива в края му. Камери заснемат растенията, а изкуствен интелект различава плевелите от културното растение, след което различни модули унищожават плевелите.

"За целта си направихме база данни от много снимки, за да може роботът да разпознава плевелите и да ги унищожава. Това става чрез специална глава, която хваща и реже горната част на всеки отделен плевел, след което навлиза и изважда корена му", разяснява специалистът.

Роботът може да плеви по всяко време. Без значение дали навън е валяло, или е пекло жарко слънце. IT специалистите продължават работа по него, за да могат да го усъвършенстват и да бъде приложим във всички ниви.

Реклама
Реклама
Реклама