Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18144752 www.bgdnes.bg

Художникът и поет Петър Чорев: Дърворезбата е изчезващ занаят

Природата и историята са моите музи

КОЙ Е ТОЙ

Петър Чорев е талантлив художник, скулптор и поет. Роден е в село Елешница, Разложко, но от дълги години живее и работи в Благоевград. Пред "България Днес" художникът разказа за голямото дарение, което прави към църква "Възнесение Богородично" навръх Великден.

- Г-н Чорев, от колко време се занимавате с изкуство?

- Още от дете, рисувам от 5-6-годишен. Средното си образование завърших в Професионалната лесотехническа гимназия в град Банско със специалност "Дърворезба", която закриха впоследствие, може би поради недостиг на кадри и липса на интерес. След това продължих обучението си в Югозападния университет в Благоевград, където изучавах изобразително изкуство" а след това специализирах живопис. В момента се занимавам и с обков.

Реклама

- Защо младите хора според вас вече нямат интерес към изучаването на този занаят?

- Дърворезбата е една изчезваща професия и много малко хора биха се съгласили да я практикуват занапред. Същото нещо е и с обработването на метала за иконите, които изработвам от ковано желязо. Тези дейности просто вече не са предпочитани.

- Беше ли трудно да усвоите занаятите?

- Първоначално да, но свикнах с работата. В началото, докато изградиш самата техника, е необходимо време и доста неуспешни опити, но все пак практиката учи.

- А имате ли предпочитан жанр от изобразителното изкуство, в който обичате да творите?

- Обичам да рисувам образи и в последно време използвам основно акварел, който специално за образите е доста труден за използване и трябва да имаш необходимата техника и знания, за да работиш с него.

- На Велика събота тази година сте направили дарение на нарисувана от вас икона за църква "Въведение Богородично" в Благоевград. Колко време ви отне изработката?

Реклама

- Започнах иконата на Бъдни вечер миналата година, когато я нарисувах върху самия метал, и ми отне около половин година да я направя, но не съм работил постоянно върху нея, защото нямах достатъчно време. Иначе би ми отнела около месец работа, даже по-малко.

- Още в началото ли я започнахте с идеята да я дарите на църква?

- Започнах изработката на иконата с идеята да бъде подарък за църквата, защото исках да направя нещо добро, като я даря за здраве и благодарност.

- Правили ли сте други дарения?

- Преди две години подарих една много хубава икона на св. Архангел Михаил на параклис, носещ същото име в село Дъбница, община Гърмен, който навремето е бил светилище. Доказано е, че там е имало някаква чудотворна сила и аязмо - водоизточник на лековита вода.

- С коя своя творба се гордеете най-много?

- Най-внушителната творба, по която съм работил, е барелефът на свети Георги. Друга моя гордост е иконата на света Варвара.

- Какво е за вас религията и смятате ли, че в днешно време хората се уповават на нея?

- Религията е всичко и без нея човек е непълноценен. В днешно време е малко по-трудно да съхраним вярата си, но трябва да знаем, че винаги има надежда, ако има на какво да се уповаваш, в какво да вярваш.

- Какво ви вдъхновява да творите?

- Вдъхновява ме всичко около мен. Няма ден, в който да не мисля за изкуство, или седмица, в която да не се занимавам с него. Моя муза е природата, историята, различни събития - минали или настоящи, целият свят ме вдъхновява.

- Има ли личност, на която се възхищавате?

- Възхищавам се по-скоро на хората от миналото, техните подвизи и всичко, което се е случвало в нашата история. Освен с изобразително изкуство и скулптура се занимавам и с поезия. Родолюбец съм и обичам да пиша стихове за България.

- Пишете ли в други тематики освен патриотичната?

- Да, имам няколко балади, свързани с легенди и митология.

- Миналата година сте издали и стихосбирката "Палитра". Разкажете повече за нея.

- Стихосбирката ми отново е свързана с темите за родолюбието, легендите и миналото. До този момент не се бях занимавал с писане и нямах представа, че мога да създавам стихотворения, но един ден просто започнаха да ми идват рими, които сглобих в поезия. Видях, че ми харесва и се получава добре, и оттогава не съм спирал.

- Коe от двете начинания - изобразителното изкуство и поезията, ви доставя повече удоволствие?

- Не мога да реша. И двете ми доставят голямо удоволствие. Безспорно създаването на стихове е по-лесно, понеже не ми отнема чак толкова много време, докато за рисуването първо ти трябва настройка, после правилен избор на цветовата гама, малко по-сложно е, отколкото създаването на поезия. Не казвам, че писането няма своите тънкости, но не е толкова трудоемко, стига да имам вдъхновение, разбира се. Тогава просто взимам тефтера и записвам римите.

- Каква роля играят негативните емоции в поезията? По-силно ли въздействат на автора в създаването на стиховете?

- Негативните чувства влияят на автора, но това, което е по-важно и се вижда в поезията, е метаморфозата, която претърпява писателят, защото, когато преживява негативни емоции, се променя към по-добро.

- Какво ви носи изкуството?

- То е моят начин на живот и нещото, без което не мога. Дарява ме с позитивни емоции и удовлетворение.

Реклама
Реклама
Реклама