Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18209035 www.bgdnes.bg

Скандал с концерт за "Величие"

Всеки има право на мнение, казва полк. Николай Марков

Музикантите от "Епизод" отказват да участват заради поругаване на Васил Левски

Скандал гръмна около концерта, организиран от партия "Величие" на 22-ри край Историческия парк във Ветрино, създаден от един от лидерите й Ивелин Михайлов, научи "България Днес". Основната банда, поканена още преди месец да пее на събитието - рок етно група "Епизод", излезе със становище на официалната си страница в интернет. В него музикантите пишат, че отказват участието си в музикалната програма на "патриотичния" концерт.

Реклама

"На 22 юни 2024 г. ние от "Епизод" бяхме поканени да изнесем концерт в Исторически парк до село Неофит Рилски край Варна. Преди няколко дни станаха известни думите на Николай Марков, с които той поругава Васил Левски и другите български национални герои. Същият човек е свързан с Историческия парк. Ние от "Епизод" не можем присъстваме на този концерт. Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век", написаха музикантите, известни с родолюбивите си инициативи и сценични възстановки на знакови събития от българската история.

Става въпрос за интервю на лидера на "Величие" Николай Марков. В него той казва: "Васил Левски става национален герой, защото е трябвало да имаме национален герой, да се произведат. Левски се е опитал да направи нещо и ние сега го веем като байрак във всеки кабинет. Преди това изобщо не са го празнували. Кой българин е имал национално самосъзнание преди 145 години да управлява държава. Бащите на нашите възрожденци са били въшльовци".

"Първоначално на драго сърце приехме поканата. Впоследствие излязоха интервюта на Николай Марков, които направиха невъзможно нашето участие. Аз съм човекът, който написа изявлението, но моите колеги го прочетоха и изразиха съгласие, че няма как да участваме", каза за "България Днес" лидерът на "Епизод" Симеон Христов.

Музикантът подчерта, че няма претенции да бъде "баща" и първомайстор на историческите възстановки със средствата на изкуството далеч преди създаването на "историческия резерват" на Ивелин Михайлов край варненското село Неофит Рилски.

"Правил съм това от родолюбиви чувства. Най-вероятно можем да се окажем в една посока с хората от тази партия, за която не знам много. Много съжалявам, че видях така тези неща. Дано не ми се сърдят. Надявам се да имаме възможност за коригиране на позициите", добави Христов.

Други несъгласия с посланията на партия "Величие" фронтменът на "Епизод" бе категоричен, че няма. Но поругаването на Апостола го е засегнало дълбоко не само като патриот, но и като потомък на поборници за българското освобождение.

Реклама

"Дядо ми е бил замесен изцяло в освободителните движения като член на революционния комитет в Ловеч. Сложил си е главата в торбата. Имаше и едно друго изказване на Николай Марков, което не мога да приема - че възрожденците ни не са били хора, които могат да ръководят държава. Категорично не съм съгласен и с това! Не съм историк, нека тук се произнесат все пак специалистите, но за Левски страшно ме заболя!", довери музикантът.

Друг от титулярите на "Епизод" - музикантът Васил Бележков, също заяви пред "България Днес", че "поругаването на Левски не е никак малка причина" да откажат участието си в концерта на 22 юни под патронажа на "Величие".

"Има много по-важни неща от хонорарите. И това са ценности, които не можем да прескочим", каза Бележков.

Един от членовете на етно рок групата - певецът Димитър Аргиров, обаче призна за вестника, че не поддържа изцяло позицията на колегите си. Казано другояче, той е подписал изявлението на официалния сайт на бандата с "особено мнение".

Аргиров заяви, че "съжалява, че този концерт край Историческия парк падна". "Предполагам, че някоя друга група ще свири", поясни той.

"Да, по принцип аз съм член на тази група, но не споделям в случая тяхната позиция. Дълги години съм изпълнител и за мен няма значение къде ще изнасям концерти, пред кой ще ти изнасям... Не се влияя от политика, не се влияя от убеждения и прочее. За мен е важно, като има някакъв концерт, да радвам публиката, която е дошла, а не да радвам този, който ме е наел. В това отношение аз съм професионалист", огласи кредото си Димитър Аргиров.

Като се позова на същите професионални възгледи, защити пред вестника решението си да участва в събитието в село Неофит Рилски и съгражданката на етно изпълнителя от "Епизод" - певицата Невена Цонева.

"Нямам никакви политически пристрастия. Просто са ме поканили да пея и като професионална певица ще го направя. Много далеч съм от политиката, за мен най-важното е музиката", сподели за "България Днес" половинката на бившия барабанист на "Ку-ку бенд" Венелин Венков - Венко. В гилдията обаче се говори, че Венко бил един от най-добрите организатори и озвучители на концерти у нас, така че не било чудно и самият той да има участие с тези си умения в концерта в Историческия парк.

Лидерът на ПП "Величие" полк. Николай Марков:

Няма проблем, всеки има право на мнение

Лидерът на най-новата БГ партия - бившият кадър на НСО и настоящ депутат полк. Николай Марков, коментира за "България Днес", че за него "няма проблем", че от "Епизод" отказват участие в концерта.

"Всеки има право на мнение. Това е тяхно решение", каза още той. И изрази отношението си към становището на певците Димитър Аргиров и Невена Цонева, че не се водят от политически пристрастия, с възклицанието: "Чудесно! Ето, че има и разумни хора".

"Вече от два месеца всеки ден по шест пъти ме питат за моето изказване за Васил Левски. Вие преценете дали искам отново да говоря за това", прибави Марков.

"Въпросът е човек как преработва нещата около себе си, а не само какво му се случва. Моята философия на живота е такава. Човек се движи от възможностите да преработва, а не това, което му се случва. Те така преработват нещата, които са чули, чели и видели. Не ги познавам тези момчета, но да са живи и здрави", пожела на членовете на група "Епизод" лидерът на "Величие".

Четете още

Етиен Леви: Избрах "Величие", защото са еко

Етиен Леви: Избрах "Величие", защото са еко

Етиен Леви: Не знам дали ще стана депутат!

Етиен Леви: Не знам дали ще стана депутат!

Кометите на политическия ни небосклон

Кометите на политическия ни небосклон

Идеологът на "Величие" Ивелин Михайлов с изповед: Родителите ми се разведоха, дядо беше алкохолик

Идеологът на "Величие" Ивелин Михайлов с изповед: Родителите ми се разведоха, дядо беше алкохолик

Реклама
Реклама
Реклама