Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18209353 www.bgdnes.bg

Градушка направи на решето читалище

В град Шипка се хванаха за главите 

200 бона нужни за ремонта на културната институция, музей също пострада 

"Покривът на читалището буквално се руши! Керемидите са в много лошо състояние, а сумата за възстановяването на щетите е непосилна за нас. Разчитаме на подкрепа, за да може да се смени покривът, защото иначе трябва да направим само ремонт, което просто ще удължи агонията."

Това заяви пред "България Днес" Татяна Косекова, председател на Народно читалище "Светлина - 1861" в старозагорското градче Шипка. Населеното място беше ударено от мощна градушка, която потроши редици постройки.

Реклама

"Сградата е стара и имаше нужда от реставрация още преди бурята. Ние правихме ремонти през годините, но те само закърпваха положението - покривът трябва да се смени. Според строители общата реставрация на читалището ще струва около 200 000 лв. Трябва ни помощ, защото не можем да си я позволим", сподели още Косекова.

Голямата градушка нанесе щети и на друга значима сграда в града - Етнографския музей "Чирпанлиева къща", съхраняващ ценни артефакти с голяма културна значимост.

"Керемидите на покрива са много зле, имаме и счупен прозорец. Почистихме двора и изринахме тонове борови клонки, иглички, листа. Вътре в музея са пренесени и картините от галерията ни на по-сухо място. Трябва да се вземат спешни мерки, защото продължава да вали и отново ще се напълнят с вода", разказа пред "България Днес" Деница Стефанова, уредник на музея.

Стефанова с благодарност допълни, че само за няколко дни хората са се мобилизирали и са съдействали за почистването, а някои от тях са помогнали и с финанси.

"Всяка помощ е от значение. От сърце благодарим на хората, които са дарили пари до момента. Това означава много за нас и ни дава надежда, че българите са добри и помагат", завърши уредникът на музея.

Можете да помогнете за реставрацията на следната банкова сметка:

Народно читалище "Светлина -1861" - гр. Шипка

IIBAN - BG64STSA93000028377840

BIC - STSABGS

Титуляр - НЧ "Светлина -1861" гр. Шипка

Основание - За възстановяване

Реклама
Реклама
Реклама