Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1824789 www.bgdnes.bg

32 папагала на престъпници летят като шейхове за Уганда

Първи по рода си проект ще върне в Африка 32 броя сиви папагали от вида Psittacus erithacus (жака), съобщи Министерство на околната среда и водите. Те бяха задържани в България през 2010 г. Уловени са в дивата природа в Африка, изнесени са незаконно от Ливан и при опит за незаконния им внос в България са били задържани на Летище София.

Пернатите ще отпътуват за Уганда на 8 март 2013 г. в 15:50 ч. с полет на Qatar Airways през Доха, Катар. На летище София ще ги изпратят представители на Зоологическа градина - София, Българска Фондация Биоразнообразие и от придружаващия ги италиански ветеринар, специалист по папагалоподобни. Папагалите ще летят от София за рехабилитация и освобождаване на остров Нгамба.

Реклама

Част от тях са били укрити в кенели с двойни дъна. С птиците е бил осъществен опит за умишлен трафик в нарушение на изискванията на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), както и на изискванията, въведени в ЕС чрез съответните регламенти.

Видът е включен като „уязвим" в червения списък на Световния съюз за защита на природата (IUCN), поради което за нарушения срещу него се носи наказателна отговорност.

Папагалите ще отпътуват за Уганда в 15:50 ч. с полет на Qatar Airways през Доха, Катар. На летище София ще ги изпратят представители на Зоологическа градина - София, Българска Фондация Биоразнообразие и от придружаващия ги италиански ветеринар, специалист по папагалоподобни.

В последните години стотици конфискувани жака са били успешно освобождавани в Камерун, Република Конго и Уганда, но проект за връщане на сиви папагали, конфискувани извън Африка към една от държавите от ареала им с цел рехабилитация и реинтродукция в природата се осъществява за първи път.

Този проект действа превантивно относно бъдещ трафик на вида и в същото време възстановява този застрашен вид в историческия му ареал.

Изпълнението на проекта стана възможно благодарение на съвместните усилия на МОСВ, Зоологическа градина - София, Световния тръст за папагали, Центъра за образование за дивата природа на Уганда, природозащитните власти на Уганда и Спасителния център за шимпанзета на остров Нгамба.

Видът, който е най-емблематичният от всички африкански папагали, е и един от най-много търгуваните видове папагали в света, което е довело до драматично намаляване и изчезване на локални популации в голяма част от историческия му ареал. В Уганда е въведена забрана на улавяне от природата и търговия с африкански сиви папагали, като незаконните пратки подлежат на конфискация и освобождаване на конфискуваните птици.

Реклама
Реклама
Реклама