Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1824849 www.bgdnes.bg

Фандъкова: Метрото ни е едно от най-достъпните в света

Софийското метро е едно от най-достъпните в света. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспектирането на асансьори при метростанции "Константин Величков", "Западен парк" и "Сливница".


"С тези 6 нови асансьора на 3 станции метрото в София става достъпно от всички станции. 10% в света са Метрополитените, които имат асансьори на всички станции. Сега полагаме усилия, за да компенсираме това, което не е направено в миналото, т.е. по старата линия на метрото. Това беше един ангажимент, който аз поех пред организациите на хората с увреждания. Стойността на проекта по изграждане на асансьорите е около 370 хил. лв., които са инвестирани от бюджета на метрото", каза кметът Фандъкова.

Асансьорите трябва да бъдат пуснати от утре. Изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев обясни, че в софийското метро функционират 105 асансьора. "Това, което е направено, осигурява достъп от ниво терен до влаковете. В следващите месеци предвиждаме на пероните на някои от станциите, независимо, че по нормите за метро не е необходимо, за да облекчим незрящите хора, да сложим релефни елементи, за да ги ориентираме къде е ограничителната линия на перона. Направили сме го на повечето метростанции, предстоят още 4 станции и приключваме с това", допълни инж. Братоев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама