Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1826288 www.bgdnes.bg

Излагат мумията на Чавес като Ленин

Тялото на Уго Чавес ще бъде балсамирано и поставено в стъклен саркофаг за „вечни времена", заяви вицепрезидентът Николас мадуро, цитиран от Би Би Си.

След церемонията по погребението на покойния президент на Венецуела днес тялото ще бъде балсамирано „като Ленин и Мао" и изложено за поклонение във военния музей в Каракас в продължение най-малко на още седем дни. После ще бъде поставено в стъкления саркофаг.

Реклама

До тази сутрин над 2 милиона души бяха преминали да се поклонят пред ковчега на Чавес. Огромни те опашки не свършват, мнозина припадат от изтощителното чакане.
Временният последен дом на Чавес ще стане музей на революцията. Той се намира в казармите, в които на 4 февруари 1992 г. Чавес прави неуспешен опит да организира военен преврат срещу президента Карлос Андрес Перес. Арестът му тогава го превръща в народен герой и довежда до победата му на изборите през 1998 г.

Мадуро допуска, че след поредните поклонения пред тленните останки на Чавес, те може би ще бъдат преместени в националния пантеон редом със символа на борбата за независимост в Латинска Америка Симон Боливар.

Държавни ръководители от над 30 страни - предимно от Латинска Америка и Карибския регион - ще присъстват на погребението днес. По предварителна информация в Каракас ще бъде и президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад, на Беларус - Александър Лукашенко и др.

   

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама