Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832620 www.bgdnes.bg

Ченгета спасяват контрольори от линч

С псувни и бой гратисчии в столичния градски транспорт се опитват да се измъкнат от глобата от 20 лева. Това показа съвместна акция на "България Днес", служители на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Стига се до брутални сцени и грозни псувни, с които пътниците без билети опитват да избягат от глобата, но има и случаи, в които те директно използват юмруците си, разказаха контрольори. Няколко са вече случаите, при които проверяващи са били жестоко пребивани и точно затова към най-рисковите екипи се прикрепват полицаи. Пияните пътници пък най-често създават конфликти.

Реклама

Екипът от проверяващи застъпва в кв. "Обеля", където очаква трамвайните мотриси по линия щ6 (жк "Обеля" - жк "Лозенец"). Оказва се, че тук положението е много напечено и гратисчиите се роят един след друг. Още при първото качване мъж, който се представя като Ангел, се оказва без билет. Вместо да признае вината си, той решава да действа агресивно. "Какви сте вие, бе? Какво си позволявате? Не ме снимай, защото София е малка и ще те намеря", реди заплахите нередовният пътник. Двамата полицаи веднага обграждат побеснелия мъж. На следващата спирка той е свален, но продължава със словесната канонада. Опитва се да търси и физическа саморазправа, но присъствието на униформените спасява контрольорите от линч. Гратисчията се оказва и без лични документи и веднага му е направена справка в районното полицейско управление.

"Отивам да си търся работа. Няма как да си купя билет, защото съм безработен. Пеша ли искате да ходя до центъра?!", продължава да реди на висок глас представилият се като Ангел, а оправданието му звучи много познато. "Нали виждате на какво сме подложени всеки ден. Пак казвам - добре, че има полицаи с нас, за да не става по-лошо", добавя един от контрольорите. Мъжът отново отказва да плати 20 лева и му е съставен акт. Тегли една благословия на целия екип и продължава пеша по релсите.

Още на следващата спирка проверяващите залавят не един, а вече двама нередовни пътници. И то млади момичета на около 20 години. Започва тирада от обяснения, че са студентки, нямат пари и отиват да си търсят работа. Дежа вю! Не искат да платят глобата и контрольорите отново вадят химикалите за поредния акт. "Аз ако имах един лев, щях да се возя на метро. Да не съм милионерка", тросва се едната девойка.

Най-честите нарушители на закона, които си спестяват билетчето, са роми, стана ясно от акцията. Най-добросъвестните пък са възрастните хора, за които дори градският фолклор казва, че ще останат без хляб на масата, но ще си купят билетче. За да сложат край на безчинствата на гратисчиите, от ЦГМ са внедрили революционна идея за столичния градски транспорт - влизането в превозното средство става единствено от първа врата, шофьорът продава билета и контролът е много по-добър.

Четирима контрольори, един инспектор и двама полицаи застават на пуста спирка и чакат първия автобус в северния край на София. След няколко минути пристига линия щ31, която пътува от село Голяновци до кв. "Обеля". Возилото е наполовина пълно и контрольорите лесно извършват проверката. "Отличници! Няма нито един нередовен", отчита един от проверяващите и затвърждава тезата, че постоянният контрол и влизането през първата врата са бич за гратисчиите. В далечината обаче се задава автобус щ26 (кв. Гниляне - кв. "Обеля"). При проверката е заловен мъж на средна възраст, който няма билет. "Нямам пари. Нямам и работа. Отивам към София да си намеря нещо", започва с оправданията мургавият гратисчия. "Разбираме ви, но градският транспорт е платена услуга и трябва да се плаща за всяко пътуване", обясняват проверяващите. Мъжът отново потвърждава, че няма пари, и отказва да плати глобата от 20 лева. Общинската наредба предвижда в подобна ситуация написването на акт и санкцията скача до 70 или 100 лева. Точната й стойност се определя с решение на съда.
"Много по-лесно се работи с присъствието на полицаи, защото вдъхват респект на нередовните пътници. Ако ги няма, често получаваме заплахи или отказ да си дадат личните карти. Като сме повече хора, също е по-лесно", споделя един от контрольорите, който си спомня за напечени ситуации, в които почти се е стигало до бой. Негови колеги обаче са били нападани и пребивани. Той дори и не подозира какво ще се случи само час по-късно.

Пикът на акцията настъпва, когато застъпваме на спирка на автобус щ111 (жк "Младост" - жк "Люлин") в близост до двата ромски квартала "Филиповци" и "Факултета". Контрольорите едва смогват да напишат всички актове, защото возилата минават през 4-5 минути, а във всеки автобус има поне по двама гратисчии. С малки изключения всеки нередовен пътник е от ромски произход. "Пътниците не очакват да бъдат проверени точно на това място и понякога си спестяват да дупчат билет. Винаги им предлагаме да си платят глобата от 20 лева, защото с този билет могат да продължат да пътуват. А актът им усложнява положението и трябва впоследствие да плащат повече пари. Него не могат да ползват и като превозен документ. Свидетели сме обаче, че масово отказват да дадат 20 лева и при тази акция няма нито един такъв случай", коментира Станислав Станков, който е инспектор и контролира екипа.

Реклама

"Държавата се срути, а вие ми правите проверки", "В тази скапана държава няма никакви пари, а вие ми искате да си купувам билет" и "Викат ме като свидетел в районното, не пътувам по собствено желание" са само част от оправданията на нередовните роми. Теглят и цветущи псувни въпреки вината си. До края на акцията са заловени десетки нередовни пътници, но след проверките по линиите в покрайнините на столицата значително са намалели гратисчиите през последните седмици.

 

Поведението им ги издава

Контрольорите веднага разпознават гратисчиите заради поведението им преди започването на проверка, разказаха проверяващи.

"На нередовните пътници много им личи, защото постоянно се озъртат и са неспокойни. Дългите години работа са ме научили веднага да ги разпознавам. Дори са ме питали как съм ги усетил и признават, че не се усещат колко са напрегнати", сподели контрольор. Той изрично уточни, че проверката за карти и билети започва при затворени врати на превозното средство. Имало е случаи, в които пътници са скачали в движение, за да се измъкнат. Често се случвало и гратисчии да побягнат, след като бъдат свалени от возилото.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама