Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1834493 www.bgdnes.bg

Брендо тайно в България

Соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо вече е в България във връзка с отвличането на дъщеря му, научи ексклузивно "България Днес". Той най-вероятно е бил върнат у нас малко след заседанието пред миланския съд в петък, където е подсъдим за трафика на 40 тона кокаин годишно през Италия. 
По информация на "България Днес" завръщането на Брендо в България е било по искане на нашите служби, които разследват отвличането на 10-годишната му дъщеря Лара. Детето е в неизвестност от една седмица. 
Италианските власти са разрешили транспортирането на Брендо в родината му, тъй като в случая става дума за живота на малолетната му дъщеря. Те обаче едва ли са наясно, че с влизането на наша територия той не е бил откаран в ареста, а направо в дома си в столичния квартал Бояна. Именно оттам бе отвлечена и дъщеря му. В дома му денонощно е настанен и отряд от 10-ина барети, които наблюдават както семейството му, така и Банев. В замяна на това да бъде откаран в дома си той е обещал да сътрудничи на службите само и само да намерят дъщеря му. 
 Похитителите са се свързали със семейството в четвъртък вечерта, твърдят още източниците. Те са поискали от майката на малката Лара Ц Моника, да преговарят единствено и само с бащата на детето. На базата на това искане и високия риск за малкото момиченце италианските власти са склонили да върнат сочения за Дкокаинов кралУ в София. 
10-годишната дъщеря на Брендо - Лара, бе нападната на път за училище от трима маскирани бандити с чорапи на главата и въоръжени с автоматични оръжия. Инцидентът станал пред дома на семейство Баневи в столичния тузарски квартал Бояна. Още преди да се качи в колата, която да я закара на училище, се чули викове: "Лягай на земята". Бандитите стреляли по шофьора на детето, който е във ВМА без опасност за живота. Бодигардът пък се подчинил на командата и легнал, затова се е отървал невредим. Лара била вкарана в черна кола и откарана в посока Околовръстното шосе. От тогава няма никаква следа за похитителите. Най-вероятно обаче те вече са се свързали със семейството й и са дали указания къде да се търсят СИМ карта и телефон за връзка.
Връщането на Брендо у нас беше под въпрос през първата седмица след инцидента. Антимафиотите бяха в готовност да посетят Евелин Банев в затвора "Реджина Чели" в Италия и да го разпитат на място за похищението. Междувременно присъствието на Брендо по време на заседанията в италианския съд не е задължително, тъй като делото се гледа по съкратена процедура по негово искане. Той е отказал категорично да дава обяснения на този етап по обвиненията, повдигнати срещу него. 
Още преди седмици близки на Брендо поставиха под съмнение въпроса дали той въобще е бил пращан в Италия въпреки снимките, на които се вижда как едри мъжаги го качват на самолет.
"Вие видяхте ли с очите си самолета, на който уж го качват да отлита?", попитаха риторично тогава роднините му. Официално Брендо прекара у нас 2 седмици около 14 февруари и трябваше да бъде върнат на Ботуша на 27-и същия месец. 
"Не е изключено Евелин Банев да е у нас, тъй като следващата седмица има заседания срещу него за екстрадицията му в Румъния, която го поиска. Просто са го върнали по-рано, за да бъде направено всичко възможно детето да бъде открито невредимо възможно най-бързо", коментираха пред "България Днес" запознати с разследването по отвличането на Лара. 


Откуп или мълчание

Според близки на разследването една от версиите, по които се работи, е, че момиченцето е отвлечено, за да бъде сплашен Брендо "да не пропее" пред съда в Милано, където текат заседания по дело за трафик на 40 тона кокаин годишно.
Разследващите предполагат, че отвличането може да е спретнато от чуждестранни престъпни групи.
Втората версия е, че Лара е похитена заради откуп. Разследващите предполагат, че тиражираните наскоро информации за милиони, които са минали през ръцете на Брендо от дрога, са раздвижили криминалния контингент у нас. Според други пък поръчката за отвличането на малката Лара е дошла от Румъния, където според разследващите Брендо е настъпил сериозни интереси. От Букурещ бе издадена европейска заповед за арест на Евелин Банев също заради разследване на наркотици.




Адвокатката Ина Лулчева:

"Българските власти би трябвало да са отишли още в деня на отвличането на място в Италия при клиента ми Евелин Банев, за да го разпитат за похищението. Лично аз няма да искам екстрадирането му от Италия у нас, тъй като това е трябвало да го направят разследващите - категорична е адвокатката на Брендо Ина Лулчева. - Не искам да си представям какви са емоционалните състояния на семейството му. Става дума за дете", съчувства и маститата адвокатка на семейство Баневи. Според нея определени действия е трябвало да бъдат предприети още през първите 48 часа. Тя отказа да коментира какво точно е трябвало да направи полицията, като заключи: "Дори и след 7 дни те трябва да си свършат работата!". 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама