Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1835101 www.bgdnes.bg

Не могат да приберат мъртвата Ангелинка Дончева в България

Две седмици семейството на Агелинка Дончева, блъсната от такси в Ниш, не може да прибере трупа й. Тя почина в сръбска болница. Лечебното заведение иска пари за проведеното лечение, както и за съхранението на мъртвата, но семейството от Варна няма средства.
„Най-напред ми казаха за 4000 евро. После от 4000 станаха към 15-20 000 лева. Ох, казвам на мъжа ми, туй нещо невъзможна работа”, казва снахата на Агелинка Дончева Марина Събкова пред Би Ти Ви.
Роднините в България не знаят точния ден на смъртта. Новината им съобщава консулът ни в Ниш.
Славчо Събков, брат на починалата, казва, че няма нито смъртен акт, нито издадена епикриза.
 
Институциите си прехвърлят топката кой трябва да помогне.

Още по време на лечението на българката министерството е разрешило транспортирането на жената със специален автомобил с наши лекари. От болницата обаче отказали да я освободят, тъй като никой не е платил лечението й.

Случаят се развива в момент, в който България и Сърбия подписват спогодба, която урежда казуси като този. В сила е от 15 февруари и според нея в подобни случаи нашата здравна каса поема разходите, ако човекът е здравноосигурен. От касата обаче казват, че лечението на жената е проведено преди влизане в сила на спогодбата. А според старата - лечението е за сметка на сръбската страна.

Реклама

От външно министерство обясниха, че не са страна по случая, а посредник. Чакало се издаването на смъртен акт и освобождаването на тялото за погребение. Междувременно роднините обмислят да изтеглят кредит, за да си помогнат сами.

На 21 януари 72-годишната Ангелинка Дончева е блъсната от такси в Ниш, където е била на гости на своя приятелка. Приемат я в местна болница. След около месец в кома - почива. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама