Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1835206 www.bgdnes.bg

Акад. Стефан Воденичаров: В служебния кабинет ще има двама професори

В служебния кабинет ще има двама професори, съобщи образователният министър в оставка акад. Стефан Воденичаров. По думите му българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната.

 "През последните седмици се убедих, че в образователното министерство работят добре подготвени хора, които имат желание българското образование и българската наука да се развиват", подчерта той при отчета си за краткия престоя в минестерското кресло.

Реклама


По време на срещата на академиците с държавния глава Росен Плевнелиев вчера акад. Воденичаров е повдигнал въпроса за създаването на национална доктрина. Президентът е изказал позиция, че след като се успокои обстановката в страната и се намали напрежението в обществото, самият той би могъл да се обърне към учените да сформират работна група, която да започне работа по един такъв документ. Важното нещо е и политическите партии и гражданското общество да припознаят доктрината, подчерта акад. Воденичаров и заяви, че "всички наши съседи имат национални доктрини и ги следват много стриктно".

Той обясни, че една от точките на заседанието на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" този четвъртък е назначаване на рецензенти за преглеждане на проектите от двете конкурсни сесии, които министърът на образованието отмени. Ако се открият нередности, ще се стигне до искания от страна на министерството към бенефициентите за връщане на пари, получени по проектите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама