Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18384362 www.bgdnes.bg

Смърт в килията! Ето как умират зад решетките

  • Обесени, покосени от инфаркт, а охранителят Горан Горанов е сварен до смърт
  • Наказани за починалите зад решетките почти няма, само няколко условни присъди

Затворници умират зад решетките при съмнителни обстоятелства и неглижиране на здравословното им състояние от надзирателите и управниците на пандизите и арестите. Обесват се, сърцето им отказва, а борецът Горан Горанов е сварен до смърт.

Реклама

Само преди дни в тази ужасяваща и трагична хроника на починали зад решетките попадна и 32-годишният Иван Димитров от Ямбол. На 5 юли Иван е задържан в районно управление в Ямбол за притежание на наркотици. В 3 часа сутринта на следващия ден младежът умира при съмнителни обстоятелства. От полицията твърдят, че става дума за самоубийство, но родителите оспорват това. Според близките на загиналия арестант по тялото му е имало наранявания и тениската му била мокра.

Към момента се води дисциплинарно производство срещу полицейски служител, защото има съмнение за полицейско насилие. То е разпоредено със заповед на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Иван Русев, съобщиха оттам.

По неофициална информация Иван е намерен обесен на панталона си. До дни се очаква да бъде готова съдебномедицинската експертиза, която да изясни причините за смъртта. Към този момент вече е извършена аутопсия на тялото, взета е и кръв за химичен анализ. При необходимост ще бъде направена повторна аутопсия, поясняват от прокуратурата.

На 22 февруари тази година затворник почина в затвора в Бургас след сбиване с друг осъден. Сблъсъкът между двамата мъже се разиграва в корпуса на затвора. Те са разтървани от дежурни надзиратели, но по-възрастният пада на земята и умира. Тялото на 66-годишния мъж е откарано в отделение "Съдебна медицина" към УМБАЛ Бургас.

Към момента не може да се потвърди причинно-следствена връзка между спречкването и настъпилата смърт. Все още се чакат крайните резултати от аутопсията.

В края на миналата година, на 31 октомври, арестант издъхна и в столичното Трето районно управление. След задържането на мъжа му става лошо, а надзирателите викат Бърза помощ. Медиците само констатират смъртта на задържания. Причината за кончината му все още не ясна, а от МВР така и не съобщиха за какво е арестуван починалият човек. Все още няма яснота по случая. Това беше вторият смъртен случай на арестант за по-малко от месец. На 5 октомври Цветелин Цеков, който бе задържан след предизвиканата от него заложническа драма в село край Сандански, се самоуби. Няколко дни след ареста си Цеков се обеси на прозорец с връзките от маратонките си. Мъжът беше настанен с още един задържан в килия, но по едно време е останал сам, защото другият арестант е бил изведен под конвой до съда. Какво се случи с това разследване, все още не е ясно.

Реклама

През март 2017 година в адски мъки умря бившият шампион по борба Горан Горанов. Трагедията се разигра в Бургаския затвор. 33-годишният бургазлия бе открит мъртъв в килията си изолатор на 25 март.

Горанов загина, след като буквално бе сварен заради повреда на парната инсталация в спалното помещение. Затворникът умря, защото не можа да се измъкне от водната пара под налягане, която бе с температура 140 градуса. Кожата му е свалена на над 50% от тялото, а дихателните му пътища отказаха заради ударната парна струя. Двамата надзиратели Ангел Мавров и Стилиян Карчев бяха погнати за ужасяващата смърт на Горанов, но в крайна сметка се разминаха с по година и половина условни присъди с 3 г. изпитателен срок.

 Пенев умира по време на арест

На 30 декември вечерта ченгета се отзовават на сигнал от непълнолетен, който твърди, че мъж заплашва с нож него и приятелите му. Като извършител е посочен Пламен Пенев. Той отказва да слезе от колата си, заключва се, а след това започва гонка из централната част на Стара Загора. Беглецът е арестуван след многократни опити да бъде спрян, като причинява и няколко катастрофи със служебни и цивилни коли. От МВР поддържат версията, че той просто получил конвулсии, когато му слагали белезници, и починал. От кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как няколко полицаи са наобиколили колата и се опитват да я отворят. Един от тях рита по прозорците в опит да ги счупи. След като Пенев е изваден от автомобила, той е свален на земята и е притиснат от около пет ченгета. По неофициална информация Пенев е загинал от задушаване. Впоследствие МВР обърна палачинката и казаха, че има данни за "тежки нарушения на служебната дисциплина" от двама служители от Първо и Второ районно управление в града. Срещу тях са образувани дисциплинарни производства и те са отстранени от работа до приключване на проверките.

 Пловдивският ъндърграунд герой

Личкана бе задържан заради побой на жена на светофар в Пловдив. В ареста получава инфаркт и го водят в болницата. Лекарите препоръчват да остане в реанимацията, но органите на реда не се съобразяват с това. Същия ден, 20 юли, Ангел Личканов издъхва в ареста от масивен инфаркт, причинен от запушен кръвоносен съд, заради нечия немарливост. Кой е виновникът, ще бъде доста трудно за доказване.

Към момента има една готова съдебномедицинска експертиза и тя доказва, че Личканов е починал от масивен инфаркт. Това се подозираше и преди да излезе заключението, но имаше и спекулации, че някой му е помогнал, тоест е бил отровен. Сега тази версия е категорично отхвърляна. На този етап са заведени 4 дела в Административен съд - Пловдив, срещу прокуратурата и срещу ГДИН за присъждане на обезщетение на близките на Личканов. Близките искат по 200 бона на човек. Очаква се всичките дела да се проточат дълго.

Реклама
Реклама
Реклама