Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18390222 www.bgdnes.bg

Ще имаме втори медицински хеликоптер

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че ще имаме втори медицински хеликоптер, разположен в Сливен. Той ще има радиус на действие 170 км и ще покрива около 90% от територията на нашата страна. 

Гвоздейков и кметът на Сливен Стефан Радев дадоха старт на ремонтните дейности на базата. „За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера", посочи министър Георги Гвоздейков. Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

Реклама

„След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от „България Хели Мед Сървиз" за обучение и подготовка на пилоти", заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

„Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение, каквото е летище Бършен. Неговото разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", подчерта Георги Гвоздейков.

Четете още

Мъж с оръжие арестуван на покрива по време на Германия - Дания

Мъж с оръжие арестуван на покрива по време на Германия - Дания

Медицинският хеликоптер е вече в действие! Спаси жена в Шумен

Медицинският хеликоптер е вече в действие! Спаси жена в Шумен

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама