Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1846521 www.bgdnes.bg

Полицаи осуетиха тричането на кучета в Бродилово

Полицейски трик осуети тричането на кучета в странджанското село Бродилово. Местните хора се бяха заканили да изпълнят ритуала, за да покажат, че традицията им не е варварска.

Охранявани от полиция, но без протестиращи природолюбители, жителите на Бродилово решиха да покажат обичая в пълния му вид.

„Обичаят си е наш и ние си го спазваме, и искаме да си го запазим", обясни Крум Крумов пред БТВ. Нито протоколите, принудително подписани в полицията, нито присъствието на ветеринарни лекари, отказа местните от намеренията им.

Тази година хората са подготвили специални табели, които да сложат на кучетата преди ритуала. Под съпровод на тъпани и гайди, кукерите, наричани в Странджа „бели", защото са без кожи и имат пародийна роля, обиколиха площада. Да ги видят бяха дошли и деца от бургаско училище.

Тричане на кучета обаче нямаше. Оказа се, че полицаите са прибрали въжетата, приготвените за увисването на животните. Все пак, в реката полетя чучело на анонимен политик - с идеята да „лобира" за популяризирането на ритуала. Последваха го и кучетата, които бяха изкъпани в ледените води.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама