Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1846576 www.bgdnes.bg

Златоград се превръща във втора Катуница

Над 200 души се събраха на протест пред сградата на Районния съд в Златоград сутринта в петък, съобщи „Смолян прес". Митингът настояваше органите на реда да вземат спешни мерки и да спрат безнаказаните мелета, които мъжете от фамилия Хаджихюсеин правят по заведенията в града, обясниха от сформирания инициативен комитет за протеста. Според протестиращите, от фамилията редовно се заяждали и сбивали по кръчмите с местни момчета, но все се разминавали с леки наказания, тъй като били богати и им се разминавало от полицията и прокуратурата. Напрежението ескалирало след последния побой в неделя над 28-годишния Виктор Баткаджов, който бил пребит от трима от фамилия Хаджихюсеин на работното му място в казиното в града, където е крупие.

До кървавото меле се стигнало след сбиване в дискотека в града в нощта на 8 март. „Бяхме в дискотеката, моят мъж тръгна да разтървава Сезер Хаджихюсеин, който нападаше негов братовчед и той се нахвърли срещу него. Тогава Сезер е пребит от други момчета, но от фамилията са решили, че моя мъж ги е накарал и са решили да му отмъстят. Върнаха се същата вечер с ножове в заведението, но тогава не пострадахме", разказва съпругата на Виктор Баткаджов - Десислава. За да си отмъстят, на следващия трима от фамилия Хаджихюсеин - Лютви /49 г./, брат му Раим /45 г./ и синът му Сезер /18 г./ заобиколили по време на работа 25-годишното крупие и му нанесли побой. Клиенти на заведението видели, че се раздават шамари и сигнализирали в полицията. Протестиращите негодуваха, че двама полицаи били по време на мелето, но заедно с прокуратурата не са взели мерки да задържат побойниците веднага.

Реклама

Шефът на ОД на МВР - Смолян комисар Кирил Хаджихристев отрече полицаите да се стояли безучастни по време на побоя. Двамата са опитали да ги спрат, но не са могли. На сутринта тримата са задържани за 24 часа в ареста, заяви Хаджихристев.

Крупието се разминало с разкървавен нос и съмнение за комоцио. Транспортиран е в областната болница в Смолян, за лечение без опасност за живота му и вече е изписан.

Виктор е от село Амаловци, което настръхнало след случилото се, тъй като и преди имало бити момчета от селото от същата фамилия, разказваха протестиращи. Хората в целия град и общината са се вдигнали вече не могат да търпят беззаконието, което се осигурява на тази фамилия, заяви шефът на инициативния комитет на протеста Илия Пъбов.

Множеството скандираше „Не на страха", развявайки трикольори и плакати със снимката на пребития Баткаджов. Хората направиха подписка за оставка на местния прокурор и настояваха да се направи проверка на всички преписки срещу фамилията Хаджихюсеин. Теда получат справедливи присъди за побоите и да бъдат прекратени безчинствата. Лютви и брат му Раим имат хотел и и държат междуградски автобусни линии. На среща протестиращите зам. окръжния прокурор на Смолян Недко Симов заяви, че случаите се следят както от Окръжна, така и от Апелативна прокуратура, като е уведомен и главния прокурор. Срещу тримата от фамилия Хаджи хюсеин е заведено досъдебно производство за нанесена телесна повреда на Баткаджов по хулигански подбуди и едро хулиганство. Симов заяви, че ще бъдат проверени всички преписки срещу фамилията, решени от прокуратурата и ако има незаконосъобразни ще бъдат взети мерки.

Според Раим Хаджихюсеин става въпрос за битови скандали заради конкуренция между заведения. „Става въпрос за хулигансство, и тези които имат претенции също имат такива прояви. Някои медии обаче се опитват да преекспонират случаите и да ги представят като етническо напрежение, в което няма нищо вярно не е справедливо и е жестоко спрямо нас", заяви той.

Реклама
Реклама
Реклама