Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869051 www.bgdnes.bg

Березовски бил без охрана преди смъртта си

В деня на смъртта си Борис Березовски цели 5 часа е бил без охрана, информира „Дейли телеграф".

Неговият бодигард, който открил тялото му в събота, 23 март, разказал, че оставил Березовски около 10 часа сутринта, за да изпълни няколко негови поръчки. Върнал се около 3 следобед и видял няколко пропуснати обаждания на телефона на Березовски.

Реклама

Притеснен, охранителят започнал да търси руския предприемач из къщата. Накрая разбил заключената отвътре врата на банята и открил вътре мъртвия Березовски.

Гардът разказал, че заварил Березовски да лежи на пода напълно облечен. Пипнал го - тялото вече било студено. Нямало нито следи от кръв, нито каквато и да е бележка.
Охранителят извикал медиците, които констатирали смъртта.

След известно време полицията заяви, че макар и "необяснима", няма данни за съпричастност на „трета страна" в смъртта на Березовски.

Разказът на бодигарда стига до „Дейли телеграф" чрез Юлий Дубов, един от най-близките приятели на Березовски.

Дубов, който живее в Лондон, отишъл в къщата на приятеля си в Аскът, Бъркшир, няколко часа след съобщението за трагедията. Лично разговарял с бодигарда.

Смята се, че бодигардът е бивш служител на израелската служба Мосад. Той е бил последните от личните охранители на олигарха. Преди това березовски имал изключително силна охрана. За него работели и бивши военни от френския Чуждестранен легион.

Реклама

След като Березовски бил фактически разорен от изгубеното съдебно дело срещу бившия си партньор Роман Абрамович, той бил принуден да свие охраната и дори уволнил шофьора си.

Вчера бившата съпруга на Березовски Галина, чиято собственост е и къщата в Бъркшир, където бизнесменът живееше с нейно съгласие, разказа на един от старите приятели на Березовски - Николай Глушков, че до тялото в банята видяла шал.

Приятелите на Березовски, както и вдовицата на бившия агент на КГБ Олег Литвиненко, не вярват във версията за негово самоубийство.

Според Сергей Марков, бивш депутат и съветник на президента Владимир Путин, Березовски е бил убит от британски агенти. Олигархът се канел да издаде на Русия тайни информации, ако Путин му разреши да се върне в родината си, и това е разтревожило британските спецслужби.

24 часа преди смъртта си Березовски разговарял с Марков. Съобщил му, че иска да се върне в родината. „Разбрали са, че той е готов да предаде цялата информация на руските тайни служби за онези западни служби, които се опитват да свалят Путин. Затова и са се отървали от него", твърди Марков.

Според резултатите от аутопсията смъртта на Березовски е настъпила след обесване. Няма обаче открити следи от насилие.

Реклама
Реклама
Реклама