Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872040 www.bgdnes.bg

Откраднаха чановете от "Време разделно"

Трима тарикати преметнаха известния бай Минчо Гърбелов от Смилян, който пази чановете от култовата трилогия "Време разделно". Апашите се представили за телевизионери и го излъгали, че снимат филм в района на Широка лъка. От дума на дума поискали да ползват историческата му колекция от родопски медни чанове. Бай Минчо им дал 16 чана, а гяволите обещали да му плащат по 1000 лв. наем на ден. Мошениците взели скъпите хлопки и се изпарили.


"Викам си, тия са от държавна телевизия - няма да лъжат, и не им поисках документ. Обещаха да се върнат да подпишем договор вечерта и тогава казах на голямата щерка да им ги даде, че бях навън с овцете", разказа овчарят. "Телевизионерите" не се появили и бай Минчо звъннал притеснен в Широка лъка. От там го попарили, че няма никакви снимки на филм. Човечецът усетил, че е измамен.

Реклама

"Сетих се, че ме питаха аз ли съм човекът с чановете, който гледали в телевизионен репортаж, и тогава разбрах, че от телевизията са се сетили да ме окрадат", обяснява бай Минчо.

Овчарят подал сигнал в полицията и след 4 дни тримата "журналисти" били заловени край Девин. Според полицията, цената на чановете е към 16 000 лв. Те били намерени скрити във Велинградско. Валери Шуманов от Аканджиево и ортаците му били осъдени от Районния съд в Смолян

"Преди няколко дни, след края на делото, най-после ми върнаха чановете, сега на никой няма да ги дам. Чановете ми са уникални, някои от тях са на два века, други съм ги събирал от 50 г. Изработени са от специална сплав, има и сребро в тях. Най-големият е 4,4 кг. Връзвам ги на еркичи (б.а. - козли) и заедно звучат като ансамбъл. С тях са снимани 5-6 филма, сред които и "Време разделно"", казва овчарят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама