Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872160 www.bgdnes.bg

Осъдиха ефективно доктор за смъртта на пациент

Състав на Окръжния съд в Силистра наложи 4-годишна ефективна присъда на д-р Марин Райчев, проявил небрежност и немарливост при изпълнението на задълженията си, които довели до смъртта на Димитър И. Александров. Това съобщи председателят на крайдунавския Окръжен съд Деян Денев.


Според съдията това е първата подобна ефективна присъда в България, налагана на лекар за нарушаване на медицинските практики и норми. Тя подлежи на обжалване пред Апелативния и Върховния съд, тъй като Окръжния съд в Силистра е първа инстанция.

Реклама

На д-р Марин Райчев се отнети лекарските права.

През нощта срещу 7 май миналата година, Александров се почувствал зле, започнал да повръща, имал болки в гърдите. Сутринта отишъл в Спешното приемно отделение в Силистра, където бил прегледан от д-р Райчев, но лекарят поставил диагноза остър гастрит и му изписал лекарства. Болният си ги купил, върнал се в отделението и казал на доктора, че му е много лошо, но бил изпратен при личния си лекар. След като Александров се добрал до поликлиниката, той срещнал в коридора д-р Тихомир Трифонов. Докато му обяснявал как се чувства започнал да хърка, паднал на земята и починал.

Аутопсията и експертизите по-късно показали, че Александров е бил с инфаркт, но д-р Райчев не му е направил задължителната в такива случаи кардиограма, не му е измерил кръвното, нито пък му е назначил кръвни изследвания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама