Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1881144 www.bgdnes.bg

Село против контролирани взривове при "Петолъчката"

Да бъдат прекратени контролираните взривове на невзривени боеприпаси в района на "Петолъчката" настояват жителите на ямболското село Лозенец, съобщи БНР.

Взривовете там продължават вече втори месец. Повече от 300 жители на село Лозенец са се подписали само за ден срещу контролираните взривове. Въпреки уверенията, че взривовете ще са безопасни, жителите се оплакват, че гърмежите не се търпят, таваните на къщите се пукат, стъклата едва устояват на тътените, а хората са стресирани и уплашени. В подписката се настоява и за закриване базата за съхранение и утилизация на взривни материали и боеприпаси край Лозенец.

Кметът на община Стралджа Митко Андонов е поискал от собствениците на фирмата, ангажирана с контролираното взривяване, да бъде намалена мощността на взривовете.
След експлозията на 5 юни миналата година в склад за обезопасяване на боеприпаси, в района на "Петолъчката" бяха събрани над 45 000 снаряда. Тяхното контролирано взривяване продължава вече втори месец, като по план работата трябва да продължи и през следващата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама