Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1889100 www.bgdnes.bg

Костурица се забърква с трафика на органи в Косово

Сръбският филмов режисьор Емир Кустурица обяви, че планува да снима филм за трафика на органи в Косово по бреме на освободителната война през 90-те години.

„Това е едно от най-тежките събития на века. Насилственото премахване на органи е брутално и ни връща обратно във варварски времена", каза режисьорът пред сръбската агенция Танюг. Кустурица бил вдъхновен от идеите на руския писател Фьодр Достоевски. Но сценария на филма щял да се развива около трафика на органи по време на освободителната война в Косово.

Реклама

Режисьорът смята да снима голяма част от филма в Русия, защото действието щяло да се развива именно там. Сцените в Косово щели да бъдат снимани някъде другаде.

„Идеята за този филм се роди всъщност по сценарии на дъщеря ми в период, в който още не можехме да повярваме какво точно се случва там", казва той. Режисьорът допълни, че работата по филма щяла да отнеме около три години.

Той добави, че повечето филми във връзка със Сърбия рисували една много черна картина за страната, включително и холивудски продукции като филма „Земя на кръв и мед" на Анжелина Джоли за войната в Босна. „Не искам да оправдавам ничий престъпления, включително и сръбските, но не мога да разбера, защо сравняват случилото се през втората световна война с това което се случи по времето на разпадането на Югославия", допълва той.

В Косово реагират с остра критика на плановете на сръбския режисьор: „Кустурица пише сценариите си за сръбското правителство и е подкрепял Милошевич. Той трябва да бъде обявен за 'персона нон грата' в Косово", казва Лирак Челай, председател на дружеството на филмови изкуства в Косово.

През 2010 г. доклад на Дик Марти, тогавашният докладчик по правата на човека към съвета на европа, разтресе Европа с шокиращи разкрития за трафик на органи в Косово през 1999 година. По негови данни органите на сръбски затворници, главно бъбреци, са били отнети насилтсвено и търгувани незаконно из цял свят. В акциите са участвали и служители на косовската освободителната армия.

Кустурица в момента се готви да снима филма „Любов и война" с италианската актриса Моника Белучи. Снимките започват на 15 юни и ще траят до края на октомври.

Реклама
Реклама
Реклама