Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1913384 www.bgdnes.bg

Георги Иванов стана прадядо

Първият български космонавт Георги Иванов стана прадядо, научи "България Днес". Малката наследница на именитата фамилия проплакала за първи път в понеделник в луксозна швейцарска клиника. В страната на банките и шоколада от години живее дъщерята на Иванов - Ани, която е родена през 1967 г. Тя е плод на любовта и брака на космонавта с първата му съпруга - Наталия Русанова. В Швейцария образованието си завърши и нейната дъщеря Радена, която е внучка на Георги Иванов и го дари с правнучка.

"Радена е женена за швейцарец. И тя, и бебето се чувстват отлично след раждането", казаха близки на семейството.
Георги Иванов има и син от втората си съпруга Лидия, с която живее в любов и хармония и до днес. Наследникът му се казва Иван и е роден през 1984 г. Преди три години Иван и съпругата му Жана дариха космонавта с внучка. Малката Джулия проплака на 15 ноември и е любимка на дядо си.

Реклама

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия и Иван Иванов Какалов, който по професия е бил електротехник. Днес родната къща на космонавта се намира в архитектурно-историческия резерват "Вароша".
Още като ученик Георги Иванов започва да се занимава с парашутизъм и се увлича по летенето. След като грабва дипломата за средно образование от училището "Тодор Кирков" в родния си град, постъпва в армията. През 1964 г. завършва военното училище в Долна Митрополия в специалността инженер-летец с квалификация пилот I клас и постъпва на работа в българската авиация. Бързо се издига от пилот до командир на звено и после и до шеф на ескадрила. Защитава и дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки.

Щастливият му ден е 1 март 1978 г., когато е избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос". Веднага заминава да се обучава в центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" в тогавашния СССР.
На 10 април преди 34 години в 20 ч. и 34 мин. московско време Георги Иванов е изстрелян в орбита. Командир на международния екипаж е Николай Рукавишников, Георги Иванов е космонавт-изследовател. Космическият кораб, който лети около Земята, се казва "Союз-33".

Поради техническа неизправност обаче машината не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6". Сближаването на кораба и станцията става с по-висока от разчетената предварително скорост. Системата за управление веднага включва коригиране на скоростта. По време на корекцията обаче изгаря едната страна на горивната камера на основния двигател на кораба и скачването се оказва невъзможно. Някои медии у нас по това време излизат с предварителни очерци за скачването и за това как нашият космонавт дава на съветските другари луканка и кисело мляко. След гафа тиражите, в които е поместен злополучният неслучил се репортаж, са изети от отдел "Култура".

Целият драматичен полет в Космоса трае точно 23 часа и 1 минута. За това време екипажът е направил 31 пълни обиколки около Земята. Космическата машина се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган, а екипажът е невредим. Корабът ДСоюз-33У се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.
Днес Георги Иванов е собственик на авиокомпания "Ер София", притежава и няколко голф игрища в страната. В свободното си време космонавтът събира наследниците си край семейната трапеза в уютната си къща в покрайнините на столицата. Когато има време, той кара ски, лови риба и играе голф.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама