Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1914701 www.bgdnes.bg

Студентът Виктор Атанасов: Алма матер ме рекетира!

Софийският университет "Св. Климент Охридски" изнудва завърнали се у нас студенти, които искат да продължат образованието си на родна земя.
Това твърди пред "България Днес" 22-годишният Виктор Атанасов, който миналата година завършва "Бизнес обучение с финансово управление" в английския Салфордски университет. Дипломата му е за степен бакалавър. Младият мъж решава да се прибере в България, където да запише магистратура.
"Исках да помогна на страната със знанията, които съм придобил във Великобритания. Мечтаех да работя и да се развивам у дома. През август миналата година платих по закон 290 лв. за приравняване - това е такса, която се изисква, за да се провери легитимен ли е университетът зад граница. Всичко беше наред. През октомври кандидатствах и ме приеха в Алма матер. Платих 550 лв. за първи семестър. После още толкова за втория. Ненадейно през март тази година получих писмо, в което от Софийския твърдят, че трябва да запиша допълнително 6 дисциплини, за да ми се признае изцяло дипломата за бакалавър", разясни пред "България Днес" Виктор.
От университета обяснили на момчето, че у нас обучението на бакалавър трае 4 години, а не 3 както в Англия, заради което ще трябва да навакса знания по основни дисциплини. За тях обаче му искат още пари, иначе няма как да се признае английската диплома.
"Това е чист рекет! Отказвам се да уча в България! Подал съм жалба до ректора на СУ, искам да ми върнат парите и да не се занимавам повече с балкански истории", категоричен е Виктор. Младият финансист се закани, че най-вероятно отново ще напусне родината предвид начина, по който се случват нещата.
От Алма матер заявиха, че са получили жалбата и Атанасов ще има отговор в най-скоро време.
"Официално ще бъде уведомен за решението ни", обяви пред "България Днес" Гергана Николова, шеф на отдел "Прием на студенти в ОКС Дмагистър".

Димана ДОЙЧИНОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама