Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1939609 www.bgdnes.bg

"Ал Кайда" минира влак

Америка се размина с нов кървав терористичен удар, предотвратен от канадските власти.

Късно в понеделник полицията в Канада съобщи, че е разкрит заговор за взривяване на скоростния влак от Торонто за Ню Йорк. Арестувани са двама мъже, заподозрени в организирането на атентата.

Според следователите двамата са получили инструкции от членове на ислямистката мрежа "Ал Кайда" в Иран. Задържаните са 30-годишният Хилеб Есегхайер и 35-годишният Раед Ясер, които не са граждани на Канада.

Реклама

Хилеб произхожда от Тунис, по образование е инженер, а през 2008-2009 г. учи индустриални биотехнологии в Квебек. Вестник "Торонто стар" разкрива, че той работи и по докторската си дисертация, която почти е готова. Тунизиецът живее в Монреал.

Другият арестуван - Раед, е палестинец, прекарал дълго време в Обединените Арабски емирства. Преди няколко години емигрира в Канада и се заселва в Торонто.

Двамата възнамерявали да вдигнат във въздуха мост от трасето на канадската железопътна компания "Виа рейл", обслужваща високоскоростната и доста натоварена линия за Ню Йорк. Атентатът трябвало да бъде извършен на канадска територия.

Ченгетата следили атентаторите близо година. В операцията, наречена SMOOTH (от англ. - изглаждам), са участвали и агенти на ФБР и на други американски спецслужби.

Канадските полицаи изрично уточниха, че разкритият план няма нищо общо с атентатите по време на маратона в Бостън, извършени от двамата братя от чеченски произход Джохар и Тамерлан Царнаеви. Властите в Иран също отхвърлиха участие на ислямската република. Говорител на Техеран в ООН подчерта, че "Ал Кайда" няма никаква възможност да развива дейност на територията на персийската страна.

Реклама
Реклама
Реклама