Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1940337 www.bgdnes.bg

Издирват вампира от Видин

Иван Зарев

Психично болният Митко Борисов, който стана известен като "вампира от Видин", след като искаше да пие човешка кръв, изчезна. Това стана ясно на заседанието на Софийския апелативен съд по поредното дело за принудителното му изпращане в психиатрична болница.
Съдът изпратил призовкар на постоянния адрес на 41-годишния Митко Борисов във видинското село Рупци. Там обаче той не бил открит, а сестра му Бистра отказала да каже къде е брат й в момента. Това наложи отлагането на делото за 5 юли, като Борисов отново ще бъде търсен.
В крайна сметка се оказа, че болният е настанен в психиатрично заведение. Бащата на Борисов съобщи на магистратите, че докато процесът се точи по нивата на съдебната система, синът му спешно е бил закаран в държавната психиатрична болница в Карлуково, където е лежал многократно. Причината бе, че Димитров започна почти всекидневно да напада хора, след като циганска врачка му казала, че ако пие човешка кръв, ще оздравее. Иван Иванов показа на съдебния състав материал от "България Днес", в който са описани атаките на психично болния срещу различни хора. Срещу Димитров е заведено и дело за опит за убийство на видинска сервитьорка.


На 24 април в Районния съд във Видин ще се разгледа искане Митко Димитров да бъде освободен от лудницата, като за целта ще бъде представена психиатрична експертиза за състоянието му. Съселяните му в Рупци обаче са в ужас, че ако бъде пуснат, комшията им отново ще спре да си пие хапчетата и да напада хора по улиците и в домовете им.
Баща му Иван Иванов също предупреждава, че може да направи "някоя беля", ако синът му пак започне да го тормози.
"Стреля по мен с газов пистолет, сече ми ръцете с брадва и със сабя. Наистина ми се събра много и не знам какво мога да направя, ако го пуснат", казва Иванов.
Митко Борисов от години имал увлечение към хладното оръжие, разказват хората от Видин и от родното му село Рупци. Постоянно ходел с брадва, много често с две и ги размахвал по улиците. Когато нападнел някого, пристигали полицаи, взимали му ги, но тъй като е освидетелстван, го освобождавали. Това се повтаряло 15-ина пъти. След ден-два обаче болният си намирал нова секира.
Обичал да си купува и ножове. Разпродавал на пътуващи роми покъщнина, а с получените 5-10 лв. отивал на пазара и си взимал кама. Когато му я конфискували полицаите, продавал нещо, за да се въоръжи отново.
Болният е прибиран за лечение многократно за по три месеца, след което освобождаван. Според близките на Митко Борисов въпреки психичното му заболяване той бил изключително интелигентен. Постоянно играел карти и шах и биел противниците си наред. За находчивостта му пък разправя полицай, участвал в последното му задържане.
"Поиска ми цигара и ми каза: "Не можеш да ми откажеш, аз съм освидетелстван и ще те съдя за тормоз". Отворих кутията и му подадох една, а той грабна цялата кутия и си я прибра."

31 дела за 12 години

Митко Димитров е чест клиент на Темида. От 2001 година насам бившият охранител е отговарял пред съда 31 пъти. Само за 5-те години до 2006 година той си е имал 31 пъти работа със съдебната власт. Огромната част от делата са наказателни за хулиганство, посегателства срещу личността и кражби или за освидетелстване и искания за принудително настаняване в психиатрично заведение.
Преди 2000 година Димитров не се срещал с правосъдието. Тогава той е 28-годишен и по това време започва да проявява агресия. Прегледан е от психиатри и е освидетелстван с диагноза "душевно заболяване, което дебютира с еревнаторна налудност и агресивност".

Съмнителна епикриза

Бащата на Митко Борисов - Иван Иванов, показа епикриза, която синът му получил в психиатрията в Карлуково. В нея се посочва, че Борисов е наследствено обременен и родителят му страда от психопатия. Бащата е категоричен, че данните са манипулирани.
"Карлуково съм го виждал само веднъж за няколко часа. Превозвахме товар с влак и нощувахме на тамошната гара", разказва Иванов и представя свидетелство, че не страда от никакви психически заболявания.
В епикризата се посочва още, че Иван Иванов е малтретирал сина си в ранното му детство, но той отрича това да е вярно и твърди, че се е грижел добре за него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама