Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1940365 www.bgdnes.bg

Кела пунтира Маргина

Григор Колев

Пламен Дишков-Кела взел пример от Красимир Маринов - Големия Маргин, който се появяваше в съда в инвалидна количка, а след това беше заснеман да ходи бодро.
Кела също заприпкал като сърничка по стълбите на Бургаския затвор минути след като го прибрали с количка от съдебната палата на 28 март. Тогава в Бургаския окръжен съд (БОС) гледаха поредното му искане за промяна на мярката за неотклонение. Това разказа д-р Георги Банков от Българския хелзинкски комитет. Той се позова на твърдения на надзирателите, които останали ошашавени от рязката промяна в здравословното състояние на Дишков.
Д-р Банков, който е независим експерт и от страна на БХК месеци наред следеше дали се спазват човешките права в Бургаския затвор, разказа, че се е запознал подробно с всички медицински документи, свързани с Пламен Дишков. По думите му няма и грам съмнение, че Кела наистина страда от двойна коксартроза, но заболяването му в никакъв случай не било толкова тежко, колкото се опитва да се изкарва.
"Действително има проблем с костите, като са засегнати и двете подбедрици. Нормално е пациенти с такава диагноза да изпитват болка и дискомфорт, но състоянието му не е спешно", коментира д-р Банков.
Той сподели, че вчера се е провел поредният преглед на Дишков, като лекарят на затвора още веднъж му е предложил варианта да отиде да се лекува в София, но Кела категорично е отказал и е настоял да премине процедури в балнеосанаториума в Поморие. Защитата му се аргументира, че в затворническата болница в София нямало никакви условия в този момент, тъй като там вървели ремонтни дейности.


Адвокатски похвати

В края на март адвокатът на Пламен Дишков - Пенка Мутафчиева, се закани да иска всяка седмица промяна на мярката му. До този момент това не е сторено. Не е ясно дали защитата не се е отказала от този си ход, или просто от Бургаския окръжен съд не насрочват дата за заседание. Според запознати това никак не е изключено предвид практиката в други случаи като този на обвиняемия по „Гранити" Стоян Колев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама