Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1940375 www.bgdnes.bg

Цветанов приятел с Флоров 40 години

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше разпитван 5 часа в столичното следствие, а след това даде пространни обяснения и в специализираната прокуратура.
Той бе привикан заради разследването, което започна срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, срещу когото са водени оперативни разработки. Следователите се интересували от цялото познанство на Цветанов с Флоров още от детските им години.
"Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, от кога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и Флоров, от кога е възникнало приятелството ни като семейство. От тогава всъщност сме добри семейни приятели", разказа бившият МВР шеф на излизане от столичното следствие.
"Станимир Флоров е един достоен българин, един достоен служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее", добави Цветанов.
Ексминистърът заяви, че не може да разкрива подробности от това какво са го разпитвали следователите, защото са обсъждали класифицирана информация и е подписал декларация, че няма да разгласява факти и обстоятелства по делото.
На 19 април антимафиот номер едно беше временно отстранен от поста си заради разследване за подкуп. Повод за това станаха секретни материали, изпратени до прокуратурата, от оперативно дело, водено срещу Флоров.


След анализ и събиране на допълнителни доказателства обвинението прецени, че те са достатъчни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП. Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Флоров още от 1998 - 1999 година. Има материали и за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", за разследване на корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е от 2002 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама