Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1964804 www.bgdnes.bg

Змия чудовище пази антична крепост

Огромна змия чудовище пази средновековната крепост Асара край село Рабово. Това разказват местните, които не смеят да припарят до възвишението след залез слънце.

От години хората, които живеят в околността, избягват да ходят около античната крепост заради преданието, че там дебне гигантско чудовище. Никой не знае дали змията още обитава Асара, нито колко е голяма, от какъв вид е и какво точно пази.
"Говори се, че всеки, който я види, по-късно умира, и то по болезнен начин. Има хора, които са я зървали, без да искат, и са разказвали за нея. Говори се, че е дебела колкото ствол на дърво и дълга поне пет метра" - разказва Иван Мехмедов, който живее в региона.

Реклама

Според легендата за змията тя е побългарено подобие на Горгона Медуза. Чудовището има глава на бебе, чийто поглед носи нещастие. Всеки, който види очите на змията, е преследван от зла орис, най-често завършваща със смърт, категорични са местните.
Легендите за чудовището изгонили голяма част от археолозите и иманярите, които иначе често отскачали до крепостта. В момента мястото е необитавано и рядко някой се осмелява да посети Асара. Местните споделят, че на възвишението има голяма дупка, покрита със скален къс. Смята се, че именно това е пътят към леговището на змията.

Останките от средновековната крепост се намират на 2 км. от село Рабово, община Стамболово. Асара е била построена през V-VI век от византийците като част от старопланинската крепостна система за охрана на стратегическия проход Хаинбоаз. Крепостните стени са споени здраво с хоросан, като достигат до 2 м дебелина и височина до 6 м.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама