Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1964820 www.bgdnes.bg

Пак ремонтират площада на Бойко в Русе

Иво АНГЕЛОВ

Пореден ремонт на централния площад в Русе започна, а жителите на града вече се шегуват, че мястото ще влезе в Книгата на рекордите "Гинес" по брой реконструкции, видя "България Днес".

Пространството около общината и съда, което беше лично открито през септември 2011 г. от бившия премиер Бойко Борисов, отново е с напукани и хлътнали плочки. Русенци са шокирани, че за по-малко от две години площадът претърпя няколко вторични ремонта, въпреки че в него бяха инвестирани 10 млн. лева от Оперативна програма "Регионално развитие", а общината в крайдунавския град даде още 850 000 лева от собствения си бюджет. Мащабният проект за обновяването на централния градски площад обхвана територия от 40 010 кв. м. Проектът бе изпълнен за около година.

Реклама

Изцяло бяха подновени подземната инфраструктура, площадната настилка, осветлението и озеленяването. Изграден бе и "сух фонтан" пред сградата на операта на мястото, където преди се извисяваше паметникът на Георги Димитров.

Проектът е една от гордостите на Борисов, който пристигна в града да го открие. Проблемите обаче започнаха малко по-късно, като плочките почнаха да се рушат.
През последните дни работници проверяват участъците, където плочките са счупени или "хлопат", като ги вадят, поставят цимент и фугират отново. По-рано пък художественото осветление, монтирано в плочките на ремонтирания площад, отказа да работи. При проверка се оказало, че цялата инсталация на лампите е потънала във влага и вода.
Според кмета на Русе Пламен Стоилов проектът за реновиране на централния площад, който бе извършен при предшественика му Божидар Йотов, е написан неграмотно и некадърно.

 

Борисов им бил на карък


Русенци вече се шегуват, че експремиерът Бойко Борисов е на карък за града, защото има проблеми с проектите, които открива.

При посещението за централния площад Борисов представи и обновения Дунав мост. Българската част от съоръжението беше ремонтирана в рамките на два месеца. За този срок изцяло бяха подменени асфалтовата настилка, хидроизолацията и изравнителната бетонова настилка. Възстановителни дейности включваха също осветлението, парапетите и пътните знаци. Средствата, отделени от бюджета за рехабилитацията, са 1,7 млн. лв.

Преди по-малко от месец обаче на моста се отвори огромна дупка, която блокира преминаването на тежки камиони и предизвика транспортен хаос в Северна България.

Реклама
Реклама
Реклама