Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1964855 www.bgdnes.bg

Кралицата на офшорките изплува в България

Британска измамничка изплува от схема, с която родни олигарси са източили стотици милиони евро от България. Сара Питър-Миърс се прочу по цял свят като Кралицата на офшорките. Прякора си тя получава заради полулегалния бизнес, който върти от години. Заедно с приятеля си Едуард 38-годишната дама e регистриралa над 2300 фирми в различни офшорни центрове. Техни собственици са бизнесмени от цял свят, макар по документи дружествата да се водят на името на Едуард и Сара Миърс. Възползвайки се от вратички в закона, скритите собственици успешно прилагат схема за криене на данъци и износ на капитали. Това става чрез пълномощници, които управлявават фирмите, а британците формално подписват документите срещу комисиона. Сред имената в схемата на Кралицата на офшорките има и известни българи, показа проверка на "България Днес". Тяхно лице у нас е бизнесменът Божин Божинов. Божинов нашумя през лятото на миналата година при шумна акция на МВР. След много екшън и фойерверки полицията съобщи, че е предотвратила готвено покушение срещу него. Без да дават подробности, ченгетата обявиха за поръчител албанеца Битики Хаки, който платил 30 бона на авера си Мустафа Исмаил, за да очисти Божинов. Мотивите за зловещата поръчка останаха мистерия. По време на акцията от МВР обявиха Божин Божинов за мощен хазартен бос, което впоследствие не се потвърди. Покрай разплитането на покушението обаче стана ясно, че никому неизвестният Божинов е ползван като параван на едри олигарси. С това експерти тогава коментираха необичайната експедитивност на МВР.

"Странно как дотогава ченгетата оставяха нарочно мафиотите да се изтрепват, а точно при Божинов изведнъж се задействаха", коментира многозначително бивше ченге.

Реклама

Проверка показва, че набеденият за хазартен бос в момента няма нито една фирма на свое име. Управител е единствено на "БНБ Консулт". Дружеството е регистрирано в Банкя, където от известно време живее и Божинов. По документи "БНБ Консулт" е собственост на притежаваната от Сара Миърс офшорка "Тристан Експорт Л.Л.С.".

Любопитно е, че самата офшорка е регистрирана през 2004 г. По това време Божинов е дребен бизнесмен в Русе и се занимава с продажба на внесени от чужбина коли. След като част от возилата се оказват крадени, срещу Божинов и аверите му започва разследване, спомнят си ченгета от дунавския град. По думите им схемата е разплетена под личното ръководство на тогавашния шеф на местната полиция Ваньо Танов. Нещата стигат до арести, когато "отгоре" идва нареждане случаят да бъде стопиран. С помощта на тайнствените покровители са прекратени и други разследвания срещу него. В тях е замесена притежаваната по това време от Божинов финансова къща ДМегатрон". Запознати разкриват, че "Мегатрон" била проверявана за участие в полулегални данъчни схеми и странни преводи на пари.

Скоро, след като нещата са потулени, Божинов закрива фирмите си и се мести в Банкя. След няколко години бездействие той отново се включва в играта. С подкрепата на тайнствените си покровители през 2011 г. Божинов става управител на офшорката ДТристан Експорт Л.Л.С.". Като такъв той застава начело и на "БНБ Консулт", която е изкупена от фирмата на Сара Миърс. Документите по всички сделки са движени от двама адвокати. Юристите са близки до известни банкери и олигарси с връзки при предишната власт. Техните имена съвсем скоро трябва да бъдат осветени покрай разплитането на аферата "Офшорлийкс". Тя започна след изтичането към западни медии на милиони документи за скритите собственици на офшорки от цял свят. Според запознати освен хората зад Божинов ще лъснат и още скандални подробности за тайните му покровители. Сред тях щели да са и документи за пране на стотици милиони евро. Повечето от сделките ставали чрез фирми като управляваната от Божинов "Тристан Експорт Л.Л.С.". Подобни схеми, в които са замесени десетки чужди бизнесмени, вече станаха известни в Западна Европа. Според запознати до няколко месеца те ще се разплетат и у нас.

Освен с износ на милиони "Тристан Експорт Л.Л.С." изплува и в схема с регистрацията на коли в Русе, които после се продават на румънци и следите на собствениците им се губят, особено когато трябва да се поеме вина за причинено ПТП. Управляваната от Божинов "БНБ Консулт" е собственик на регистрираната в Русе фирма ДРодивас". Доскоро на нейно име фиктивно се водеха стотици румънски коли, чиито собственици така си спестяваха огромни данъци.


Мистериозната лекоатлетка

Сара Питър-Миърс е считана за най-мистериозната бизнес дама в света. Освен множеството адресни регистрации тя е позната и с различни имена. В разследването на "Офшорлийкс" е посочена като Сара Петре-Миърс, докато при сделката за "Тристан Експорт Л.Л.С." фигурира като Сара Луиз Питър-Миърс. Дори при участията си в състезания дамата, която е и лекоатлетка, фигурира ту като Миърс, ту като Мейърс.


Връзката с аферата "Опицвет"

При предотвратяването на убийството на Божин Божинов се появява една интересна следа. Поръчителят Битики Хаки мълчи за мотивите си, но самият Божинов е категоричен в показанията си пред ГДБОП. Според него поръчител на убийството е химикът от аферата "Опицвет" Валери Величков, а снимката, открита у Хаки, е направена от Величков. В миналото Божинов има бизнес със сина на Величков Деян и съпругата му Антоанета.
Валери Величков бе арестуван на 18 декември 1997 г. при операция на ЦСБОП в село Опицвет, където бе разбита лаборатория за производство на амфетамин. Антимафиотите тогава откриват около 330 кг готов амфетамин и 670 кг прекурсор. След Величков е задържан и работодателят му Кристиян Младенов.

Реклама
Реклама
Реклама