Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1966030 www.bgdnes.bg

Родители на първолаци спят пред училищата

Родители на първокласници се редиха на опашки за подаване на заявления пред столични училища тази сутрин. В 20-то основно училище "Тодор Минков" в София родители са организирали списък, в който пишат имената на децата си от 3 седмици. Според родителите, дошли рано пред учебното заведение, номерът на подаденото заявление ще е важен за първокласниците, които не отговарят на критериите, описани на сайта на учебното заведение.


В 20-то основно училище с предимство ще се приемат ученици, учили в двете най-близки детски градини, децата с адрес по местоживеене в района на училището, както и тези, чиито по-големи братя и сестри са учили в него. Някои от родителите, дошли рано тази сутрин пред школото обаче, бяха недоволни от импровизиран списък с реда за подаване на заявленията.

Реклама

"Чух миналата седмица от майка от детската градина на малката ми дъщеря, че се правел някакъв списък. Как да намеря човека, който прави някакъв списък, за да се запиша?", разказа родител. „Мисля, че всички, които имат преференции за класирането, ще влязат, другите няма да могат да се класират. В детската градина бяха дошли на родителска среща представители на 20-то и ни казаха, че има 105 деца, които са с микрорайона на училището. Което значи, че ще запълнят всички бройки. Те приемат, мисля, в четири паралелки по 30 деца, значи може би ще имат 15 свободни", обясни една от майките пред училището.

Други пък споделиха, че техни познати спали 3 дни пред едно училище, за да успеят да запишат детето си.

Пред 41-во основно училище в столицата опашка също имаше, но чакащите там бяха около 30 души. Записването за първи клас приключва на 31 май.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама