Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1966194 www.bgdnes.bg

Петър Чобанов: Духовната безпътица се преодолява с подкрепа за културата

Пет екземпляра от книгата си „Неравновесията, рисковете и глобалната криза" подари на НБ „Иван Вазов" кандидатът за народен представител от КБ доц. д-р Петър Чобанов. Специализираният том разкрива дисбалансите, които предизвикват кризата в Еврозоната, както и връзката между паричните и фискалните рискове. Може да се ползва от студенти, изследователи и от професионалисти, работещи в областта на финансовата политика и управлението на риска.


В книгата си доц. Чобанов доказва тезата, че причините за кризата са както институционални, така и пазарни. Директорът на библиотеката Димитър Минев благодари за дарението, връчвайки дарствен лист на дарителя, и изрази надежда, че днешното събитие ще се развие като процес. Петър Чобанов гарантира бъдеща ангажираност с обяснението, че книгите са неговата страст. Двамата събеседници се съгласиха, че е настъпил момента да се изгради единна информационна система, която да обединява ресурсите на всички родни библиотеки, но без държавна подкрепа идеята е само добро намерение. Втората по големина библиотека у нас за щастие е разположена в собствен дом, единствено за детския отдел се плаща наем, стана ясно от думите на директора.

Реклама

Сградата е построена през 1974 година и вече се нуждае от саниране, изолация, подмяна на инсталационните системи. За тези ремонти обаче средствата не достигат и се разчита на общинския бюджет. Предвид кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 вниманието и акцент в местната политика трябва да са културните институти и творческите съюзи на града, коментира доц. д-р Петър Чобанов. Той недоумява защо НБ „Ив. Вазов" не попада в интегрирания план за възстановяване и развитие, тъй като през него ще минават всички европейски средства за следващия планов период.

Духовното израстване на нацията е не по-малко важно от материалното, категоричен е Петър Чобанов. Защото вече видяхме докъде може да стигне държавата, когато се управлява от хора, прочели една книга - „Винету", посочи доцентът по финанси. Без да си духовно богат и осъзнат, дори да строиш пътища, не знаеш накъде водят и се оказва, че пътуваш за никъде, отбеляза с доза тъга 37-годишният Петър Чобанов. Той е убеден, че главните усилия на следващите управляващи трябва да са насочени към преодоляването на духовната безпътица, което налага приоритетна подкрепа за културата и образованието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама