Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1966337 www.bgdnes.bg

Хъски спасява живота на Радка

"Кучето е най-добрият приятел на човека!". Тази поговорка е страшно изтъркана, но постоянно нещо ни доказва колко е вярна. Това прави и 11-годишното сибирско хъски Алиса, което спасява живота на своята стопанка Радка от Свищов.

Красивото четириного открива, че жената има рак, докато той е още в начален стадий и така тя остава жива и до днес.

Реклама

"Сега Алиса е болна и аз искам да я спася, както тя направи с мен. Няма да я оставя да си отиде, искам да е още дълго до мен", казва развълнувано Радка Драганова пред вестника.

Жената взима хъскито от своя позната, когато Алиса е само на три месеца. Оттогава двете са неразделни. Грижат се една за друга. Преди около пет години Алиса започва постоянно да души своята стопанка. Тя не прави това с никого другиго в семейството - съпруга на Радка или сина й. Жената се сеща за статия, която чела навремето за куче, което открива рак чрез душене.

"Реших да отида на лекар за всеки случай и там видяха, че наистина страдам от онкологично заболяване на репродуктивните органи. За щастие е в много начален стадий, което и ме спаси. Всичко стана благодарение на Алиса. Направиха ми операция във Велико Търново и съм добре вече пета година поред", благодарна е на домашния си любимец жената.

По ирония на съдбата, след като спасява стопанката си, Алиса сама се разболява от диабет. В момента Радка живее сама и се грижи със своята пенсия от 185 лв. за любимото си хъски. На месец лекарствата, нужни за кучето, излизат 150 лв. Радка няма как да отдели толкова пари всеки месец и затова взима само най-необходимото за Алиса.

"Тя е много болна, но аз няма да я оставя да умре. Лишавам себе си от някои медикаменти, от храна от време на време, за да я спася. Аз съм й много задължена", разчувства се Радка.

В момента тя купува инсулин и лентички за мерене на кръвната захар за кучето си. Въпреки това нивата на инсулин на Алиса са много високи. Те могат да се намалят, ако й се взимат и специална храна и лекарства, за които жената няма средства. В противен случай сърцето на кучето се уврежда и това намалява шансовете му за живот.

 

ДА ПОМОГНЕМ


Всеки, който иска да помогне на Алиса, може да се свърже с Радка на тел. 0878 431 338.

Деяна ПАВЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама