Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1969930 www.bgdnes.bg

Крият разпита на Миро Найденов

Мирослав Найденов бе скрит вчера след разпита си от прокуратурата. Така не стана ясно за какво точно е бил питан бившият земеделски министър.
Единственото, което се разбра, бе, че до края на седмицата Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура ще се произнесе дали има достатъчно събрани данни за образуване на досъдебно производство. Ако бъде започнато такова, то Софийска градска прокуратура може да повдигне обвинения на замесените лица след изборите, но при положение че те нямат или се откажат от имунитета си.
Това съобщиха пред "България Днес" източници от прокуратурата, след като вчера в продължение на час и половина беше разпитан бившият земеделски министър Мирослав Найденов. В медиите изтекоха скандални записи с разговор на Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и градския експрокурор Николай Кокинов. Кокинов и Борисов вече бяха привикани от прокуратурата да дадат обяснения, а Найденов се явява за втори път. В оставащите дни от седмицата ще се реши дали да бъдат разпитани и други, които са присъствали на записите, като охранители и жената, която, както се чува на записите, им предлага "филийки с маргарин".
При вчерашния му разпит Мирослав Найденов за втори път беше скрит от медиите. Той трябваше да се яви в сградата на Съдебната палата. За там обаче беше подаден анонимен сигнал за поставени две бомби. Взривни устройства не бяха открити и по-късно магистратите започнаха да разглеждат обявените за деня дела. Найденов обаче междувременно бил призован да се яви за разпит в сградата на Специализираната прокуратура. Това стана без никакво официално съобщение и десетки журналисти останаха часове наред да го чакат в Съдебната палата, стараейки се да разберат какво се случва.
Това е вторият подобен случай. След като в телевизионния ефир Мирослав Найденов обвини Цветан Цветанов в подслушване на министри, той бе призован още същия ден да даде показания в прокуратурата. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че Найденов ще бъде разпитан в сградата на Специализираната прокуратура по досъдебното производство, образувано срещу четирима служители на СДОТО. Но се оказа, че разпитът се е провел в Съдебната палата, а след него Найденов стана защитен свидетел.

 

Магистратите преценяват сигнала

Инспекторатът на ВКП, който проверява случая със скандалните записи, е ключов орган в съдебната система, защото към него се препращат всички жалби и сигнали, които засягат работата на съдии, прокурори и следователи. Работещите в отдела извършват проверка и ако преценят, изпращат сигнала или на Софийската градска прокуратура за образуване на разследване, или на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС за образуване на дисциплинарно производство. Случаят е поет от Инспектората, тъй като единият от участващите в записания разговор е магистрат - доскорошният главен прокурор на София Николай Кокинов.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама