Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1969961 www.bgdnes.bg

Аксения и Христо Монови, родители на убития Андрей: Не пускайте Полфрийман да се измъкне!

"Австралиецът Джок Полфрийман не може и не трябва да бъде преместен да излежава наказанието си в родината си. Ако той бъде транспортиран, там може да се стигне до помилването му, както това се случи с англичанина Майкъл Шийлдс, което би било нова подигравка със страната ни, а и с паметта на убития от Полфрийман Андрей."
Това обявиха пред "България Днес" родителите на жертвата на австралиеца - Аксения и Христо Монови.
Андрей беше наръган с нож и умря от кръвозагуба в нощта на 28 декември 2007 година. Австралийският анархист Полфрийман беше осъден за убийството. В момента негови близки и приятели подеха кампания, която цели събирането на средства, за да може "ножарят" да плати кръвнината, след което да бъде сключено съдебно споразумение между София и Канбера, по силата на което Полфрийман да доизлежи присъдата си в родината.
Съмишлениците на Джок са започнали да засипват родните институции и австралийския премиер-министър Джулия Гилард с искания в тази насока. Под разпращаните петиции са се подписали политици, журналисти и писатели с леви възгледи. Идеята е, след като Полфрийман се прибере, да се работи в насока за неговото помилване. Съмишлениците му се надяват цялата процедура да премине като с англичанина Майкъл Шийлдс, който бе осъден в България, но по-късно екстрадиран във Великобритания и освободен въпреки присъдата си за опита за убийство на наш барман. В групите в социалните мрежи, в които се обсъжда "случаят Полфрийман", коментиращите са предупреждавани да не се изразяват гласно за възможността австралиецът да бъде освободен предсрочно, ако бъде върнат в родината си, защото, "когато казвате такива неща, шансовете на Джок намаляват значително, а българските власти са разгневени, че британското правителство освободи Майкъл Шийлдс".
Доводите за освобождаването на Полфрийман са, че бил осъден без никакви доказателства, свидетелите много пъти са променяли показанията си и останали съмнения за обективността на българските магистрати.
"Нямаше как по-категорично да се докаже, че именно австралиецът е убиецът на детето ми. Всички съдии на три инстанции бяха единодушни в това", коментара майката на убития Андрей Аксения Монова.
"Ако някога се стигне до помилване на Полфрийман, това ще означава, че всеки може да си прави каквото си иска. Той има задължения, които трябва да изпълни тук. Аз съм юрист и практиката в цял свят е да лежи там, където е извършил престъплението", категорична е майката на Андрей.
Съпругът й, психологът Христо Монов, който е кандидат-депутат, заяви, че като народен представител ще направи всичко възможно "случаят Шийлдс" да не се повтори.
"Прецедентът с англичанина бе много опасен и никога не трябва да се повтаря. Аз съм на избираемо място и след вота ще направя всичко възможно да не бъде подписано споразумение с Австралия и Полфрийман да бъде преместен там, след което помилван. Не защото съм засегнат, а понеже не може гаврите и незачитането на България да продължават", коментира Монов.
Според него Канбера едва ли би рискувала имиджа си подобно на Лондон.
"Англичаните не зачетоха решението на българския съд в случая с Шийлдс. След нападението барманът Мартин Георгиев оцеля, но животът и на него, и на семейството му бе провален. Бях на медицинска конференция, на която колега, който го е спасил, изнесе доклад. Наистина е направена невероятна операция. Но половината мозък му го няма, поставени са му импланти, постоянно трябва да поема лекарства. Той е един жив труп", коментира Монов. Според психолога Джок Полфрийман е завършен социопат и ако излезе на свобода, ще посегне пак на човек. Той припомни, че австралиецът и в миналото е нападал хора, но те са оцелели.


Англичанинът бил наранен

Ливърпулският футболен фен Майкъл Шийлдс бе изпратен в родината си през ноември 2006 година. Официално там трябваше да доизлежи 10-годишната си присъда за опита за убийство на бармана Мартин Георгиев, който бе ударен с паве по главата през май 2005 г. в Златни пясъци. Българските власти позволиха Шийлдс да бъде транспортиран във Великобритания, след като изплати наложената му глоба. Сумата беше събрана чрез дарителска кампания. През юли 2009 година бе разпространено изявление на британския правосъден министър Джак Стро, че ще откаже помилване на Шийлдс, след като се запознал с всички доказателства по делото. През септември обаче Шийлдс бе помилван именно по предложение на Стро до кралицата. След като излежа по-малко от половината си присъда, той дори стигна дотам, че да поиска извинение от България:
"Най-много ме наранява това, че не получих никакво извинение. Все още го чакам и то трябва да ми бъде дадено. Мисля, че дори трябва да получа две - едно от британското правителство и едно от България", заяви той пред "Индипендънт".


Протести в подкрепа на убиеца

През този месец в няколко града в Австралия ще бъдат организирани протести в подкрепа на Джок Полфрийман. Най-големият е обявен за Сидни.
Крайно леви съмишленици на Джок вече организираха Международна седмица за солидарност с него. В нейните рамки в много точки на планетата представящи се за антифашистки и анархистки организации ще организират различни прояви, като целта е да се запознаят повече хора с неговата кауза. Членовете на такива движения пък са призовавани да публикуват историята му в блогове и социални мрежи. Тя е представена по начин, който така и не беше доказан по време на процеса - Полфрийман защитил двама роми от група "фашисти и пияни футболни хулигани", които ги атакували. В заформилото се меле Андрей Монов и приятелят му Антон Захариев, който по чудо оживя, били наръгани от австралиеца при самозащита.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама