Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1970013 www.bgdnes.bg

Набеденият за "Ченгето на бандата": "Наглите" не са отвлекли Лара!

"Покрай работата в затворническото общежитие в Казичене познавам само трима души от така наречената банда на "Наглите". Въпреки това не намирам връзка с отвличанията на групата и похищението на дъщерята на Брендо - Лара". Това разказа пред "България Днес" бившият униформен Йордан Костов.
В момента ексченгето е подсъдим заради подозрения за топла връзка със зловещата банда за отвличания. Според разследващите той е пускал членове от групата на "Наглите" в отпуск, докато излежавали леки присъди в общежитието в Казичене. През това време главорезите са извършвали похищенията. Според обвинението Костов пуснал Павел Петков-Прасето. През това време той ходил на къщата си в Бистрица, в която са държани в плен някои от жертвите на "Наглите". Прасето бе оправдан пред Софийския апелативен съд в средата на март тази година за участие в зловещата банда за отвличания. Очаква се Върховният касационен съд да реши съдбата му. 
Освен с Павел Петков Йордан Костов е свързван и с наркобоса Васил Маникатов. Маникатов е една от жертвите на "Наглите" и е отвлечен при поредното си излизане от затворническото общежитие в Казичене. Разследващите са категорични, че главорезите са имали вътрешна информация кога тяхната мишена ще бъде пусната в отпуск. За свободата си Маникатов плати 240 000 лева откуп и стана един от основните свидетели срещу групата.
Служителят на ГД "Криминална полиция" Йордан Костов бе задържан през 2010 г. при съвместна операция на дирекция "Вътрешна сигурност" и ГДБОП и по-късно бе уволнен от МВР.
Срещу Костов е внесен обвинителен акт в Софийския градски съд за подкуп и укриване на документи. Мярката му за неотклонение е парична гаранция от 2 хиляди лева.
"Няма как да е свързан с делото на бандата за отвличания по тези членове от Наказателния кодекс, по които е обвинен", коментират юристи. Въпреки това той стана известен като "ченгето на "Наглите".
Костов не признава вина и е категоричен, че няма как да е помагал на главорезите от бандата, тъй като той самият е участвал за разкриването на престъпната им група. 
Вчерашното заседание по делото срещу Йордан Костов бе отложено, тъй като сутринта столичната Съдебна палата бе затворена заради фалшив сигнал за бомба.

 

Разкрил убиеца на сестрите Белнейски

Йордан Костов е участвал в разкриването на убийството на сестрите Белнейски. След негова оперативна комбинация по случая ключов свидетел днес по делото срещу Лазар Колев за убийството на сестрите е настанен с него в една килия и научава факти, които го заковават като извършител. До този момент ченгетата подозират Колев за престъплението, но нямат доказателства и затова се налага да го следят изкъсо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама