Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1971968 www.bgdnes.bg

Мозък тече от носа на пенсионер

Етнически унгарец от Феникс, щата Аризона, стана медицински феномен, след като през носа му изтече мозъчната течност, без да осъзнае и да има здравословни проблеми.
В продължение на 18 месеца здравенякът Джо Наги се бори с упоритото течение от обонятелния си орган, като е убеден, че страда от хронична хрема. Мъжът вярва, че здравословните му проблеми се дължат на особено сухия климат в Аризона, но въпреки това не отива на лекар за консултация.
"В началото не изглеждаше толкова страшно, защото капенето от носа бе през две седмици - коментира пред телевизия "Фокс" Джо Наги. - Тази чиста течност течеше подобно на сълзи от очите. След около два месеца носът ми стана като чешма - налагаше се да нося носни кърпички през цялото време и всичките ми джобове бяха пълни с тях", допълва роденият на Стария континент пенсионер.
Заради носа си Наги преживява редица неудобни моменти, когато е сред хора. Често му се случвало да не успее да вземе кърпичката си навреме и течността да започне да капе пред негови приятели и познати. През цялото време Джо приемал лекарства против алергии по свое усмотрение. Когато установил, че нямат никакъв ефект, решил да отиде на лекар. След прегледа специалистите установили, че мембраната около мозъка му има дупка и поради това мозъчната течност капела през носа му.
"Ние не се замисляме, че мозъкът ни се намира точно над носа - обяснява неврохирургът Питър Накаджи. - Проблемът при Джо е това, че той е прекарал почти смъртоносен менингит и мозъчната течност се е инфектирала, без той да разбере. Истинско чудо е, че е жив и в момента", допълва лекарят. За да прекрати мъките на Наги, докторът ще извърши операция, с която да залепи дупката в главата му.
"Човешкото тяло произвежда около 12 унции течност всеки ден. Тя е достатъчна, за да запази мозъка от изсушаване. При Наги явно организмът му е успявал да създаде повече от необходимата течност, което го е спасило от сигурна смърт", убеден е специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама