Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1972361 www.bgdnes.bg

Бащата на починалия петокласник Теодор: Линейката погуби сина ми

Иво АНГЕЛОВ

"Спешна помощ за мен не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете! Учителите са реагирали адекватно, но линейката закъсня фатално." Това заяви пред "България Днес" Златко Желев, който е баща на починалия във вторник петокласник Теодор.

11-годишното момче припадна в час по физкултура в двора на столичното 81-во СОУ "Виктор Юго". Инцидентът се разиграл около 13,45 ч. "Първото обаждане към Бърза помощ е било към 13,50 часа, а линейката пристигна чак в 14,20. В нея нямаше никаква апаратура, само апарат за изкуствено дишане. Всичко е заради закъснялата линейка. В кой век живеем? Стигнахме дотам в училищата да няма лекари, да не може да се реагира адекватно при инциденти", добави покрусеният баща.

Реклама

Първоначално учителят успял да свести Теди, но впоследствие момчето се хванало за гърдите и повърнало. След това пак припаднало. Желев успял да стигне до Окръжна болница, където да види детето си.

"Миличкото, беше се опикало и оповръщало. Близо час се опитваха да го свестят, но нищо не стана. Те явно знаеха, че е починало вече и лекарката ми каза: "Гответе се за най-лошото!", каза още почерненият баща. И допълни: "Миналата година също припадна. Водихме го при проф. Габровски в "Пирогов". На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета градска болница при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол, беше най-усмихнатото дете".

"Отиде си моята звездичка, отиде си, Господи, защо ми прибра Теди, защооооооооооооооооооооооооо. Сърцето ми се къса от мъка, това е невъзможно, искам да се събудя и всичко да е сън, да ми се усмихне, прегърне, да чуя звънливия му глас, но... Почивай в мир, мое мило дете, почивай в мир, ангелче. Теди, винаги ще те обичам, винаги ще си в душата ми, в мислите ми..."

Бащата споделя, че в Окръжна болница след инцидента е дочул разговор между следовател и лекар, че ще "оправят" нещата, което според родителя означава потулване на случая. Експертизата е показала, че Теди е починал от сърдечна недостатъчност и ако е имало по-бърза реакция, са щели да го спасят. Родителят обещава да търси справедливост докрай за починалия си син.

 

Здравното министерство:

Бърза помощ пристига на 13-ата минута

Линейката е пристигнала на място в 81-во училище на 13-ата минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13,59 часа на 7 май и в 14,12 лекарският екип е бил на място, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От ведомството обясниха, че линейката е пътувала за друг адрес в жк "Младост", но е била пренасочена незабавно към училището, след като е постъпил сигнал за случай с дете. Данните са от разпечатката по електронната система на Спешна помощ в София.

Реклама
Реклама
Реклама