Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1972760 www.bgdnes.bg

Разпитаха Цветанов за СРС аферата

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов стана поредният привикан да дава обяснения за скандала с подслушания разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Неочакваното му призоваване стана часове след като главния прокурор обяви, че освен тримата участници в разговора ще се викат и още хора.
Оказа се, че решението на обвинителите е хванало по бели гащи Цветанов. За да даде обяснения в Специализираната прокуратура, той бе принуден да прекъсне предизборната си обиколка из страната. За предстоящата му поява се разбра няколко часа по-рано, след като районът около Спецпрокуратурата изведнъж бе заварден от десетки гардове на НСО. От недоволните им коментари стана ясно, че повечето от тях са извикани на пожар, за да вардят Цветанов. Заповедта била толкова спешна, че нямали време да си облекат официалните костюми. Така огромният двор на Спецпрокуратурата се напълни с десетки брадясали хора с вид на мутри, гледащи лошо. Единствено слушалките в ушите издаваха, че господата с анцузите и късите гащи не са част от силовите групировки, а държавни служители.
След като гардовете прилежно отцепиха района, се появи и Цветанов. Той пристигна с огромен кортеж. Десетината му гардове веднага направиха кордон около него и безмълвно го вкараха в сградата. Цветанов благоволи да поговори пред медиите едва на излизане.
"Трябваше да дам обяснения във връзка с изнесените данни за разговора между бившия премиер Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, но нямам никакво отношение към този диалог", лаконичен бе той.
Макар и неприсъствал на разговора в Банкя, Цветанов има отношение към проверката, обясниха запознати. Причина е негов разговор по телефона с Борисов. На него ясно се чува, как бившият премиер му разказва детайли от проверката за незаконното подслушване в МВР. Това става няколко часа преди те да бъдат обявени официално на пресконференция от главния прокурор Сотир Цацаров.
По закон Цветанов и Борисов не би трябвало да знаят нищо за проверката, защото основна фигура в нея е именно бившият вътрешен министър. От друга страна, подозренията са, че незаконното подслушване на политици и бизнесмени от МВР е ставало със знанието и на бившия премиер. За това една от задачите на прокуратурата е да изясни кой им е снесъл незаконно информацията и дали този човек не е могъл да повлияе и на разследването.


За да даде обяснения по случая със записа, направен в дома на бившия премиер в Банкя, бе извикан и шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров. Той пристигна в Специализираната прокуратура половин час след Цветанов. С появата му се изясни кой е мистериозният човек от разузнаването. На записа се чува, как по време на разговора човек от охраната уведомява Бойко Борисов, че "гостът от разузнаването" е дошъл и чака за среща. На репликата, че той е пристигнал, Борисов отговаря: "Кажете му да изчака".
По това време Бойко вече не е премиер и съответно шефът на разузнаването няма какво да прави при него. Драгомир Димитров не пожела да разкрие причината за срещата им. На излизане той не коментира нищо по случая.
Макар и извикани в Специализираната прокуратура, Цветанов и Димитров за момента са дали само обяснения, уточниха магистрати. Те са част от проверката, която Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура води срещу Николай Кокинов. Тя започна заради друга част от скандалния запис. Целта й е да се изясни дали Кокинов е издал незаконно на Мирослав Найденов детайли около разследването срещу него. На скандалното СРС от срещата се чува как Кокинов разказва на Борисов и Найденов докъде са стигнали нещата и дори предлага решение как случаят да бъде потулен. Действия, с които Николай Кокинов нарушава закона. Според магистрати проверката срещу бившия градски прокурор трябва да завърши до няколко дни. В случай че вината му се докаже, следват две неща. Първо, Кокинов трябва да бъде дисциплинарно уволнен, а не да бъде приета оставката му от прокуратурата. След това материалите по случая трябва да бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура, за да започне разследване срещу него. Едва когато това се случи, тримата участници в разговора и останалите, дали обяснения, ще бъдат извикани отново. Тогава те вече ще бъдат разпитани официално и всяко спестяване на истината може да ги прати в затвора.

Реклама

 

Никой не признава, че е записвал


За скандалния запис вече бяха разпитани тримата участници - Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Вчера стана ясно, че те категорично са отрекли да са негови автори. Според главния прокурор Сотир Цацаров вече е ясно, че записът не е направен чрез използване на специални разузнавателни средства по установения в закона ред. По думите на Цацаров към този момент спрямо Мирослав Найденов не са прилагани законни СРС-та. Бившият земеделски министър обаче не изключвал хипотезата разговорът да е записан, като е използван микрофонът на неговия мобилен телефон. Това според експерти е напълно възможна хипотеза. Спецовете обясняват, че всеки един модерен мобилен телефон позволява да бъде манипулиран от разстояние чрез специална програма. Тя може да активира говорителя на всеки джиесем дори той да е изключен. Веднъж станало това, няма никакъв проблем да бъдат записани всички разговори в помещението, където е телефонът. Подобни програми според експерти освен МВР може лесно да си набави и всеки обикновен човек.

 

Прoверяват Фидосова за пране на пари

Прокуратурата е започнала проверка по сигнал срещу председателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.
Говорителят на Легия „Антимафия" Петър Якимов представи отговор на сигнал, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От писмото става ясно, че по него е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП - "Противодействие на тежката и организираната престъпност". Шефът на отдела - прокурор М. Стоянов, е препратил сигнала и към Софийска градска прокуратура, която трябва да извърши процесуалните действия.
Сигналът на легия „Антимафия" е за престъпления срещу данъчната и финансовата система в страната. Твърдението е, че Фидосова е участвала в пране на пари, а Цветанов е прикривал престъпленията, скривайки документите, които легията е изпратила първо на него. Към сигнала са били прикрепени и финансови документи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама