Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1972766 www.bgdnes.bg

Удариха търговци на гласове

Масови хайки срещу търговците на гласове бяха проведени в няколко града. Най-мащабната стана във Варна. Това съобщи шефът на Областната дирекция на МВР комисар Тодор Иванов. Той обаче отказа да разкрие подробности по случая.
По неофициална информация са проверявани няколко адреса, единият от които е около църквата "Св. Никола".


Има разпитани по случая, като по непотвърдена информация един от тях е кандидат за депутат от листата на ДПС в града. Той не е бил задържан заради действащия му имунитет. При акцията са били иззети 100 000 лв. и списък с 12 000 имена.
ДПС - Варна, официално опроверга информацията за купуване на гласове и разпитан кандидат за народен представител от редиците на партията.
"Областният изборен щаб на ДПС във Варна заявява, че информацията категорично не отговаря на истината. В рамките на днешния ден са направени проверки от органите на ОД МВР - Варна, в местни щабове и активисти на ДПС, като е оказано пълно съдействие от страна на структурите на партията", се казва в официалното съобщение.
Общо 45 хиляди лева е поискал лихварят Илия Манчев, за да осигури 800 гласа от ромската махала в Стряма, които да гласуват за определена партия. Това стана ясно по време на гледането на жалбата на обвиняемия срещу наложената му мяркат „задържане под стража" от Пловдивския окръжен съд.
Според прокурора по делото има много подробен разказ на свидетеля Ашим Асан, който описва среща между Илия Манчев и друго лице, на която е била направена договорката.
Подсъдимият е поискал 35 хиляди лева за осигуряване на гласовете и 10 хиляди лева за себе си.
По думите на прокурора, който цитира свидетеля Ашим Асан, подсъдимият е поел ангажимент впоследствие да осигури още около 3000 гласа от други села в района.
Според адвоката на Манчев срещу неговия клиент нямало достатъчно доказателства за извършено престъпление и поиска мярката му да бъде изменена в домашен арест.
Прокурорът по делото заяви, че имало предпоставки, ако подсъдимият бъде пуснат, той да извърши друго престъпление. Пловдивският окръжен съд остави в ареста обвинения за купуване на гласове Илия Манчев.
През 2011 година, като общински съветник на ДПС в Раковски, Манчев бе задържан за лихварство и купуване на гласове.

Акция и във Враца

Районната прокуратура във Враца образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление против политическите права на гражданите. Това бе посочено в съобщение на Окръжна прокуратура - Враца, публикувано на сайта на прокуратурата. Повдигнатото обвинение е по чл. 167 ал. 2 от НК. Сигналът с данни за престъплението, което засяга политическите права на гражданите, е подаден вчера в сектор БОП - Враца, при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Извършени са процесуално-следствени действия, включващи множество разпити на свидетели, както и претърсване в жилища, в които са открити списъци с имена и данни на лица, се казва в съобщението.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама