Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1974846 www.bgdnes.bg

Градинар построи гигантски часовник

Страстен градинар и бивш хидрогеолог похарчи 20 хил. паунда и три години от живота си, за да построи най-големия в Обединеното кралство часовник с кукувичка, задвижван от вода.

Шедьовърът на 72-годишния Ричард Пим е висок 7,5 м и е построен до минаващ наблизо поток в местността Херфордшир.

На всеки час еднометрова дървена кукувица означава точното време с характерния за птицата звук. Той излиза от специално конструиран орган и музикална кутия, като единствено за тях дядката е ползвал опита на специалист в областта. Всичко останало от проекта до финалната изработка Пим е създал със собствени идеи и ръце. За задвижването на часовника е разработена сложна система от конзоли, противотежести и ролки, които превръщат енергията от водата в задвижваща сила за механизма. Инженерните познания и опит на Ричард му помагат много в създаването на грандоманската постройка, която е с размерите на двуетажна къща, пише в. "Дейли мейл".
"Стана много забавно и красиво. Исках да направя нещо, което да кара хората да се усмихват - разказва Пим. - Отне ми много време за построяването на часовника, защото почти всичко вършех сам. За някои от нещата по конструкцията наемах местни дърводелци и монтажисти, но общо взето, това бяха инциденти случаи", допълва възрастният човек, който прекарал голяма част от кариерата си в Саудитска Арабия и Непал, където научил тънкостите на водата. Бодрото старче е ентусиазирано от подвига си и вече се настройва за нови проекти.
"Ще продължа да строя щури неща. Ще бъде нещо, с което ще се наслаждавам и ще ме държи в напрежение и не на последно място, ще ме прави щастлив", категоричен е дядката. "В огромната ми градина има място за един куп развлекателни играчки, които да радват млади и стари", убеден е Ричард.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама