Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1974880 www.bgdnes.bg

Смъртоносни охлюви нападат Тексас

Гигантски охлюви, носители на менингит, пълзят към американския мегаполис Хюстън.
Властите предупредиха местните жители да не пипат слузестите твари, защото може да се разболеят от опасната болест на мозъчната обвивка. В допълнение към призива учени предупредиха всеки, който осъществи контакт с охлювите, след това да си измие внимателно ръцете, за да се подсигури, че няма да се зарази.
"Менингитът, носен от охлювите, може да причини големи вреди на хората и понякога дори смърт, заяви Отъм Смит-Херон, директор на Института за изучаване на инвазивните видове към Държавния университет в Хюстън. Охлювите често се заразяват с болестта, хранейки се с екскременти на плъхове, припомнят учените. Първото от огромните мекотели било открито във вторник от жена в квартал Брайър Форест на най-големия град в щата Тексас и четвъртия по население в САЩ. Тя забелязала слузестата твар, докато си оправяла градината, и я снимала. После уведомила за находката местните власти. Специалисти по мекотелите твърдят, че въпросните охлюви могат да достигнат дължина до близо 20 сантиметра и диаметър от 10 сантиметра. Те снасят до 100 яйца месечно.
През април същият вид охлюви нахлу във Флорида и унищожи растителността и насаждения с хранителни култури, припомня ABC News. Националната телевизия допълва, че тогава пострада и хоросановата замазка на къщи, която бе изгризана от на външен вид безопасните мекотели.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама