Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1974920 www.bgdnes.bg

Цветанов имаше мнозинство в парламента

- Г-н Колев, Бойко Борисов бе привикан на разпит от прокуратурата, Цветан Цветанов е с обвинение. Вие като бивш депутат от ГЕРБ как си обяснявате това, което става?
- Искам да започнем това интервю с уточнението, че, първо, никога не съм бил и не съм член на ГЕРБ. Бях от така наречената гражданска листа, каквото и да значи това. Искам да подчертая, че не говоря, защото не попаднах в листите за следващия парламент, защото не съм искал пак да ходя там. Много се надявам гражданското общество, за което всички говорят, най-после да се случи. Особено след протестите тази зима. И политиците да променят своя начин на мислене и най-накрая да се вслушат в това, което искат хората. Всички нормални държави в света се управляват от партии, които се създават от граждани.
- Такава беше и идеята при създаването на ГЕРБ.
- Точно така. Там са големите надежди - да се сформира гражданско общество и политиците да се съобразяват с него. Що се отнася до подслушванията, ако някой мен ме пита дали приемам за нормално да бъда подслушван, не, не приемам. Приемам го за нормално, ако е в рамките на закона и на законово основание. Незаконните подслушвания са престъпление! И кой го е извършил или как, е изцяло работа на прокуратурата и всичко е в нейните ръце. Не твърдя, че аз съм бил подслушван или поне нямам такива данни за себе си, но според мен това е масова практика във всички управления досега. Ченгеджийски работи, които никога не са изчезвали от държавата. Не съм подслушван с цел да съм изнудван, но дори да съм бил, това не е дало резултат. - Не само ваши бивши колеги от парламента, но и бивши министри открито заявиха, че са били подслушвани и са го знаели. Други пък си назначиха от страх и физическа охрана. На какво се дължи този разрив в партията?
- Труден въпрос. Защото реално изпълнителната власт е истинската в една държава, дори и в България, където сме по конституция парламентарна република. Парламентарната демокрация е екзотика, реално всъщност лидерът на спечелилата изборите партия става премиер и упражнява реалната власт. А защо Мирослав Найденов се притеснява, мога да гадая. Но фактът, че прокуратурата му назначава служебна охрана, за мен означава, че с аргументи е убедил прокуратурата, че има заплахи за него. Което е предвидимо. Относно колегите, които се изказаха, всеки явно си има личен мотив и може би е микс от всичко - разочарование, отпадане от листите, подслушване. Трима се изказаха по-остро, всеки с различен мотив. Не може да ги обобщим с какъв мотив дават такива интервюта.
- Били ли сте близък с Бойко Борисов?
- Не. Нямах контакти с него и го приемам за нормално. Не съм забелязал обаче той да общува само с някои депутати. Борисов е премиер, няма време да комуникира с цяла парламентарна група, затова деля нещата на политическа и парламентарна дейност. Няма как премиерът да има много впечатления от групата, но е задължително да има комуникация с ръководството й.
- Има ли наистина така наречените лобита на Борисов и Цветанов в парламента и нетърпимост между колегите от двете фракции?
- ГЕРБ е Бойко Борисов и Бойко Борисов е ГЕРБ. Кой е Цветан Цветанов за ГЕРБ - решението е единствено на лидера на партията. Иначе, ако има сблъсък на идеи и позиции, то Борисов ще надделее. Ако говорим за фракциите на симпатизиращите на единия или другия, то в парламента Бойко имаше малцинство, защото Цветанов бе по регионите и градеше структурите.
- Защо ваши колеги тогава изказаха нетърпимост към Искра Фидосова, която била протеже на Цветанов и според тях плетяла интриги?
- Искра Фидосова е друга тема. Според мен няма разрив между Цветанов и Борисов по този въпрос и не трябва да се смята, че партията е Цветанов и ГЕРБ не би съществувала без него. Напротив! Партията не би съществувала единствено без Бойко Борисов, а постовете на Фидосова са негово решение. Доколко той се е съобразил с Цветанов, само той може да каже. Но никой друг в ГЕРБ не е достатъчен фактор без Борисов.
- Самият Борисов коментира, че скандалите с подслушванията около Цветанов вредят на партията. Защо още не се е освободил от Цветанов, като за по-малки съмнения си отиваха министри, зам.-министри и областни координатори?
- Не знам как да ви отговоря. Всяко решение си има своите плюсове и минуси, а цялата отговорност си я носи Борисов като лидер на ГЕРБ. Това решение явно е въз основа на негова преценка, че Цветанов има повече плюсове, отколкото минуси като негова дясна ръка.
- Еднолична партия ли е ГЕРБ?
- Трудно ми е да определя. Не съм бил член на политическите органи. Те са взимали своите решения, но дали сам Борисов ги е налагал, или са дискутирани в по-широк кръг, това не знам.
- Все пак сте били на заседанията на групата?
- Да, там имаше дискусии, но лидерът на ГЕРБ рядко идваше на заседанията. Бяхме група като всички останали - обсъждаха се определени теми, не всички бяхме на едно мнение през цялото време, но обсъждахме и си казвахме мнението.
- Всяко едно решение, за което сте гласували със "за", ли сте одобрявали? Прави ли са БСП да ви наричат за това в групата "тамагочитата", които само натискаха копчетата?
- Мога да говоря за себе си. Нещата, които не съм одобрявал, неизменно имаше и такива, просто не гласувах за тях.
- Имаше ли последици след това?
- Не. При мен не е имало, тъй като не съм част от членския актив и няма как да претърпя политически последици.
- Звучите все едно сте били по случайност в парламента заедно с много други хора.
- Не е точно така. Избран съм като член в листата на ГЕРБ, но не съм нарушавал партийната дисциплина. В основните си решения съм подкрепял най-вече правителството. Но съм се съобразявал с парламентарната дисциплина като цяло.
- Много от вашите колеги не се отказаха от втори мандат и сега се състезават за място в парламента. Кое ви накара да не искате да сте депутат?
- Аз не съм политик. Имал съм своите идеи и виждания как нещата в държавата да се случват по-добре, не съм успял да ги реализирам и не съм намерил мястото си в политическата ситуация за момента. Просто не съм бил достатъчно полезен за обществото с участието си като депутат и нямам основания да поискам втори мандат.
- Останалите ви колеги, които сега пак се борят за място в парламента, по-полезни ли бяха? Повечето от тях нямат много изяви от трибуната или в комисиите.
- Аз също нямам огромен обем изказвания, но там се защитават и дебатират тезиси. Работата на парламентариста е приемането на закони, ако искате, така нареченото натискане на копчета. И една парламентарна група, може и една минута да не е говорила от трибуната, носи отговорността си чрез участието на изборите. Така че ГЕРБ и моите колеги, които сега се кандидатират, ще получат оценка за работата си на тези избори.
- Каква оценка очаквате да получат?
- Съдя от социологическите проучвания, които поставят ГЕРБ като първа политическа сила. Въпросът с колко и дали ще е достатъчно за съставяне на кабинет или коалиция, е съвсем друга тема.
- Казахте, че сте компетентен в икономическата сфера. Какво мислите за Симеон Дянков?
- Финансовият министър не трябва да разпределя парите, нито да е реформатор. Разходната част се взима като политическо решение по ресори, а не от него. Дянков беше интересен за обществото и затова фигурата му бе постоянно на дневен ред. В началото бях поддръжник на вижданията му, но във времето това се измени - той определено пресоли манджата. От една страна, социалната политика не бе в нужните рамки, в същото време нямаше и координация между министерството на икономиката - приходната част, с неговото. Това са неразривни части, а там нямаше връзка. Другите ведомства са в голямата си част разходни и ако са си подредили добре бюджета, не би трябвало да имат претенции към финансовото министерство. По отношение на Дянков има какво да се желае определено. Хората не излязоха заради сметките си за ток, а заради това, че не могат да ги погасят.
- Как гледат хората на вас, когато не сте вече депутат?
- Виждам определено позитиви, въпреки че не съм свършил някаква грандиозна работа за обществото. На всеки съм се опитал да помогна и който ме е потърсил, е намерил в мое лице подкрепа.
- Срамували ли сте се някога, че сте депутат?
- Не. Взел съм решението, понесъл съм си отговорност и я нося и в момента.

 

Кой е той

Иван Колев е бивш мажоритарен депутат от ГЕРБ - Стара Загора, член на комисията по бюджет и финанси в парламента. Роден е на 11 юли 1979 г. в Стара Загора. Женен, с две деца. Завършил е индустриален мениджмънт в Техническия университет в София. Член е на Съвета на директорите на "Металик" АД.

Надя ПАНКОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама