Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1975144 www.bgdnes.bg

Петър Чобанов: Трябва да възстановим диалога с Русия

Дискусия за историческите поуки и морални уроци от Втората световна война събра пловдивски авторитети в областта на военната историята, философията, политологията и музейното дело на кръгла маса, която откри доц. д-р Петър Чобанов.


В самото начало те се обединиха около позицията, че без Деня на победа над хитлерофашизма нямаше да има и Ден на Европа. В приветствието си кандидатът за народен представител Петър Чобанов подчерта значението на датата 9 май и определи днешната дискусия като значима за културното и духовно израстване и като контрапункт на отрицанието и безпътицата, обхванали обществото ни през последните четири години. Страданието, болката и борбата за един по-добър живот са онези сакрални човешки моменти, които не са забравени и след 68 години, каза Чобанов.

Той сподели своето възхищение от героизма на малки и големи антифашисти, за които е чел в книгите, от осъзнатото себеотрицание на руските хора и от величието на тяхната саможертва. Според него днес е нужно да се възобнови диалога с Русия, не само заради историческите аспекти, но и в икономически план добрите двустранни взаимоотношения означават достъп до големите руски пазари. Това е общоизвестна истина, на този етап с носталгичен оттенък, но по-важното е след два дни хората да проявят памет, за да няма нов триумф на волята, направи препратка към предстоящите избори Петър Чобанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама