Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1975751 www.bgdnes.bg

Иконописецът Йордан Опиц: Осъдих себе си и семейството

"С постъпката си осъдих себе си и семейството си. Съжалявам искрено!".
Това каза иконописецът Йордан Опиц, който лежи в затворническото общежитие в Казичене.

Зографът бе осъден на пет години затвор за това, че на 5 февруари 2007 година простреля смъртоносно Мариан Янчев, който заедно с негов приятел редовно обирали художника и негови съседи. Опиц трябва да плати и 160 000 лв. кръвнина на родителите на Мариан. Именно заради плащането на огромната сума апартаментът на Опиц бе запориран.
Преди празниците Опиц беше получил уверение от ръководството на затвора, че ще получи домашен отпуск. В последния момент обаче това му било отказано с мотива, че прекалено скоро е излизал на свобода - в средата на месец март.
Здравето на Опиц става все по-лошо. При последното си излизане отишъл на очен преглед. Съобщили му, че трябва да се оперира, но за това трябва да получи по-дълга отпуска. Иконописецът вече е почти изцяло сляп и с двете си очи. Още преди да бъде прибран зад решетките, Опиц ослепя с дясното око. През последните месеци зрението му се влошило още. Удовлетворена била молбата му за преглед и в затвора и лекарите са му открили катаракта в напреднал стадий и на лявото око. Според докторите развитието на "пердето" може да се спре само с операция. Препоръката им била художникът да си почива повече, но въпреки това той продължил да рисува още по-настървено. Опиц работи върху параклиса "Свети Никола" в двора на затворническото общежитие в Казичене. Вече е привършил с иконите вътре и преди няколко дни е започнал да рисува първата от двете, които ще красят храма от външната му страна. В последните дни му ставало все по-трудно и казал на помагащите му пандизчии, че вижда иконите като през мъгла. Налагало му се почти да се долепва до рисунката и да движи четката до голяма степен само по усет. Опиц обаче отказал да преустанови работа по параклиса, защото вече е насрочена дата за официалното му откриване след ремонта, а все още имал много работа. Церемонията ще бъде на 15 август, когато се пада големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Според виделите параклиса всичко в него се получавало изключително добре, а иконите били истински шедьоври на зографското изкуство.
Близките на Йордан Опиц се притесняват, че след 15 август, когато той няма да има творческо предизвикателство, осъденият зограф ще рухне психически и това ще се отрази още повече и на здравословното му състояние. Засега той се държи и въпреки проблемите с очите и слуха си на въпросите "как е" неизменно отговаря, че се чувства отлично. Той обаче е видимо отслабнал, но когато го питат, твърди, че и храната е добра, и се чувства отлично.
Въпреки че Опиц се разкайва дълбоко за стореното, в началото на годината вицепрезидентът Маргарита Попова отказа да помилва иконописеца Йордан Опиц. Веднага след като бе осъден, Опиц поиска милост. Към Попова в негова защита се обърна и Ангел Джамбазки от ВМРО, а хиляди го подкрепиха във Фейсбук.


Трябва да събере 300 бона

Първоначално Йордан Опиц бе осъден на 10 години затвор. Той бе признат за виновен за това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно хероиновия наркоман Мариан Янчев, когото подозирал, че претарашвал кооперацията на художника.
През 2012 г. върховните магистрати излязоха с окончателна присъда, която е под минимума за подобно престъпление - 5 години лишаване от свобода. Иконописецът трябва да заплати на родителите на убития по 80 000 лв. обезщетение. С лихвите общата сума от 160 бона обаче вече е набъбнала до над 300 хиляди.
Приятелката на Мариан Янчев беше открита починала от свръхдоза хероин 9 дни след смъртта на младежа. Тя се самоубила в леглото му от мъка по него.


Преподава рисуване зад решетките

Затворническото ръководство още в края на миналата година разреши на Опиц да работи, като преподава рисуване на пандизчиите, както и да изографиса параклиса "Свети Никола" в двора на общежитието в Казичене. Именно малкият, но красив храм и музикалната формация "Отряд 13" са считани за гордостите на Софийския затвор, става ясно от интернет страницата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".
Към Опиц ръководството направи и още един жест - да може да носи часовник, а и очила, което на повечето задържани е забранено заради възможността стъклата или рамките да бъдат използвани за нараняване.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама